زنگ هشدار بحران آب در تایباد به صدا درآمد

زنگ هشدار بحران آب در تایباد به صدا درآمد

خبر فوری/ خراسان رضوی مدیر منابع آب تربت جام گفت: برداشت غیرمجاز آب های زیرزمینی زنگ خطر بحران آب در دشت های شهرستان تایباد را به صدا درآورده است.

یوسف اختریک در گفت وگو با خبر فوری، اظهار کرد: حدود 97 درصد منابع آب زیرزمینی شهرستان تایباد از چاه های دشت کرات و تایباد تامین می شود و بسیاری از عصاره های برگشت ناپذیر باعث ریزش آب های زیرزمینی شده است.

وی با اشاره به 408 حلقه چاه در دشت های شهرستان افزود: از این تعداد 292 حلقه چاه در دشت تایباد سالانه 78 میلیون و 100 هزار مترمکعب آب و 116 حلقه چاه فعال در دشت های کاراته با میانگین 53 میلیون و 400 هزار مترمکعب آب دارد. برداشت وجود دارد.

اختر بیان کرد: همچنین در دشت تایباد 86 رشته قنات و 38 چشمه و در دشت کاراته 24 رشته قنات و 11 چشمه وجود دارد.

وی با بیان اینکه ریزش آب های زیرزمینی خطر اصلی بحران کم آبی در این شهرستان است، تاکید کرد: سالانه 22.8 میلیون مترمکعب در دشت کاراته و 19.6 میلیون مترمکعب در دشت تایباد وجود دارد. این بدان معناست که میزان آب جمع آوری شده غیرقابل برگشت بوده و تهدیدی جدی برای بحران خشکسالی سال های آینده است.

مدیر منابع آب تربت جام گفت: دشت کاراته هر ساله شاهد افت 2 متری آب است که در شهرستان مرزی با موقعیت جغرافیایی گرم و خشک خطر بسیار بالایی است. کاهش بارندگی از خروجی های بی رویه منجر به افت شدید آب های زیرزمینی شده است و با عدم بازگشت آب و جبران نشدن پاییز امسال شاهد خشک شدن منابع آبی در سال های آینده خواهیم بود.

وی سطح کشاورزی این شهرستان را بسیار پرمصرف عنوان کرد و افزود: بیشترین مصرف آب زیرزمینی در بخش کشاورزی، در دشت های کاراته مصرف آب 86.7 درصد در کشاورزی، آب شرب 11.1 درصد و صنعت 0.6 درصد است. و 1.6٪ خدمات نیز 98٪ از دشت های منطقه کشاورزی است که آب آشامیدنی و سایر مناطق درصدی از آب های زیرزمینی را تشکیل می دهند.

اختر گفت: «تغییر الگوی مصرف زمین‌های کشاورزی آبی و توسعه کشت‌های مکانیزه و همچنین آموزش کشاورزان برای کشت محصولات کم‌آب و گیاهان دارویی، کمک مؤثری به برداشت غیرعادی آب‌های زیرزمینی خواهد کرد».

وی تاکید کرد: بحران آب یک هشدار جدی است و با حفر چاه های غیرمجاز و برداشت های غیرمجاز نه تنها به این نشاط پایان داده ایم، بلکه به فرسایش سریع خاک نیز کمک کرده ایم. آب های زیرزمینی به سرعت در حال کاهش است و ذخیره آب به دلیل کاهش برف و بارندگی دشوار است.

مدیر منابع آب تربت جام گفت: مدیریت در سال گذشته 190 حلقه چاه غیرمجاز در شهرستان های تایباد، باخرز، تربت جام و صالح آباد پر کرد و یک میلیون و 122 هزار مترمکعب در مصرف آب صرفه جویی کرد که 155 حلقه چاه بود. 28 حلقه در باخرز و تایباد پر شده و نشان می دهد که این دو شهر به ترتیب بیشترین حفر چاه غیرمجاز را دارند.

این مدیریت منابع آب کنترل چهار شهرستان باخرز، تربت جام، تایباد و صالح آباد را در اختیار دارد.

انتهای پیام/