هود صنعتی آشپزخانه یکی از تجهیزات اساسی در جمع آوری حرارت، بو، دود، چربی و بخارات موجود در آشپزخانه های صنعتی و رستوران ها و … وهدایت آنها به فضای بیرون می باشد که توسط شرکت پویان گسترش صنعت سلامت، ارائه کننده عرضه می گردد.می دانیم که رطوبت بالا در کنار حرارت زیاد موجب آسیب به سقف و دیوار های آشپزخانه خواهد شد که اگر چربی موجود در بخارات آشپزخانه را هم به آن اضافه نماییم، روند تخریب مصالح سقف و دیوارها تشدید خواهد شد.
هود صنعتی می تواند از این اتفاق جلوگیری کرده و با جمع آوری حرارت، بو، دود، چربی و بخارات موجود در آشپزخانه های صنعتی و رستوران ها و هدایت آن به بیرون فضای آشپزخانه صنعتی، نقش موثری در افزایش عمر مفید ساختمان آشپزخانه ایفا نماید. در برخی از رستوران ها به دلیل قرارگیری آشپزخانه در طبقات پایین یا زیرزمین ساختمان، دود و بوی غذا مزاحمت هایی را برای همسایگان طبقات بالا و یا سالن غذاخوری خود رستوران ایجاد می کند که دراین گونه از موارد نقش هود صنعتی آشپزخانه بسیار پررنگ تر خواهد شد.
تقسیم بندی هود صنعتی آشپزخانه
تقسیم بندی براساس نحوه قرارگیری و نصب در آشپزخانه صنعتی:
- هود صنعتی دیواری
- هود صنعتی مرکزی
هود صنعتی دیواری با میخ و پیچ به دیوار محکم می گردد اما در هودهای مرکزی احتیاج به گرفتن ساپورت محکم یا دستک از سقف برای نگهداری آن داریم. استقرار درست هود موجب بالا رفتن ایمنی و راحتی پرسنل در زمان کار در آشپزخانه خواهد شد.
تقسیم بندی هودهای صنعتی براساس متریال
- هود صنعتی استیل
- هود صنعتی آلومینیوم
- هود صنعتی گالوانیزه
جنس هود ها می تواند از جنس استنلس استیل ۳۰۴ یا آلومینیوم و گالوانیزه باشد. در محیط های خشک و با رطوبت پایین ازهودهای آلومینیومی استفاده می شود ولی در محیط های مرطوب جهت افزایش ماندگاری و دوام هود و جلوگیری از زنگ زدگی از هود های با جنس استیل ۳۰۴ نگیر استفاده می شود. می توان گفت که استفاده از هود با جنس آلومینیوم منسوخ شده است چرا که قابلیت شسشتو ندارد. برای جلوگیری از آسیب دیدن هودها، از ضخامت مناسب جهت ساخت آن ها استفاده می شود.
ضخامت هودهای از جنس استیل از۰.۶ میلی متر تا ۱ میلی متر متغیر می باشد. قابل ذکر است هرچقدر ضخامت هودها بالاتر برود احتیاج به پشتیبانی محکم تری برای نگهداری آن ها وجود خواهد داشت.
تقسیم بندی هودها از لحاظ تعداد جداره
۱- هودهای تک جداره.
۲- هودهای دوجداره.
هود چه ازجنس استیل ضدزنگ باشد یا از جنس آلومینیوم، به دو صورت تک جداره یا چند جداره ساخته می شود. در ایران به دلیل عدم الزام استفاده از هود دوجداره و قیمت بالای متر مربع هود های دوجداره بیشتر از هودهای تک جداره استفاده می شود، ولی باید در نظر داشت ساده ترین مدل هود، هودهای صنعتی تک جداره می باشد.
بهترین نوع هودها، هودهای صنعتی دوجداره یا چند جداره می باشد.در صورتی که هزینه اجرای آن محیا باشد بیشترین راندمان را در فضای آشپزخانه صنعتی ایجاد خواهد کرد.
در هودهای صنعتی تک جداره تنها هوای آشپزخانه از طریق کانال های متصل به هود خارج می شود و ورود هوا نداریم، ولی در هودهای چند جداره هوای تازه بیرون با درصدی از هوای خنک در قسمت جلویی هود وارد آشپزخانه شده که هم به صورت پرده هوا عمل نموده و هم باعث سرعت عمل در تخلیه حرارت، دود و چربی از طریق هود خواهد شد، همچنین از انتشار دود و حرارت در فضای آشپزخانه جلوگیری خواهد نمود که در کاهش هزینه برق جهت خنک کردن، ورود هوای تازه و خروج هوا تاثیر چشمگیری خواهد داشت.
تقسیم بندی هودها بر اساس تکنولوژی ساخت آن
- هودهایی که واحدهای آن با جوش و پرچ به هم متصل می شوند
- هودهایی که واحدهای آن با پیچ و مهره به هم متصل می شوند
در حال حاضر بیشتر از تکنولوژی جوش و پرچ برای اتصال استفاده می شود.
ارتفاع مناسب یک آشپزخانه صنعتی و نصب هودها
هودها در ارتفاع حداقل ۲ متر از کف تمام شده نصب می گردند و ارتفاع خود هود نیز به صورت استاندارد ۵۰ سانتی متر می باشد، لذا حداقل ارتفاع برای یک آشپزخانه صنعتی از کف تمام شده تا سقف تمام شده در حدود ۲،۵ متر می باشد. البته این ابعاد و اندازه ها می تواند با توجه به شرایط محیطی تغییر کند.
ابعاد هود صنعتی آشپزخانه
ابعاد هود های صنعتی با توجه به محیطی که هود در آن نصب می شود متفاوت می باشد.
مکان هایی که نیاز به هود صنعتی آشپزخانه می باشد
در بخش های پخت و اتاق شستشوی ظروف کوچک می بایست هودهای صنعتی نصب گردد.
در بخش پخت، تجهیزات آشپزخانه صنعتی که در زیر هود قرار می گیرند عبارت اند از: دیگ های دوجداره پخت برنج ، دیگ های دوجداره پخت خورشت، تابه گردان ، اجاق های چهارشعله فردار، سه ردیفه و چهار ردیفه های زمینی، سرخ کن های صنعتی، کامبی آون یا کامبی استیمر، کباب پزهای سنتی و کباب پز های صنعتی یا ریلی و تجهیزات پخت فست فود وغیره.
در بخش شستشوی ظروف کوچک، تجهیزات آشپزخانه صنعتی که در زیر هود قرار می گیرند عبارت اند از: ماشین های ظرف شویی صنعتی هود تایپ، ماشین ظرف شویی صنعتی ریلی یا اتوماتیک و در بعضی از مواقع ماشین های ظرف شویی صنعتی
نکات جانبی در مورد هود صنعتی آشپزخانه :
- فیلترمتحرک هودهای صنعتی، چربیهای تولید شده در آشپزخانه صنعتی را قبل از رسیدن به دستگاه سانتریفیوژ ( اگزاست فن) جدا نموده و مانع آسیب رساندن به سانتریفیوژ (اگزاست فن) می شود . این فیلترها با توجه به کارکرد آشپزخانه می تواند به راحتی جدا شده و بعد از شستشو با آب داغ و مواد شوینده بلافاصله در محل خود نصب گردد.مزیت اینگونه فیلترها نیز یک بار مصرف نبودن آن ها می باشد و تا زمانی که تغییر شکل ندهند می توان از آن استفاده نمود.
- تمامی هود ها ، چه دیواری و چه مرکزی به وسیله کانال هایی به سانتریفیوژ ( اگزاست فن ) متصل می شوند. کانال ها در قسمت بالایی به هودها فلنچ می شوند. هر چقدر کانال ها به صورت عمودی حرکت نمایند و حرکت افقی در آن ها کمتر باشد قدرت مکش سانتریفیوژ(اگزاست فن) هود صنعتی آشپزخانه بیشتر خواهد شد.
- برای روشنایی داخل هود صنعتی آشپزخانه از چراغ های تونلی که در برابر گرمای بالا و رطوبت بالا مقاوم هستند استفاده می شود. نصب چراغ ها در قسمت جلویی و در بخش داخلی هود صورت می گیرد. این موضوع موجب می گردد که ما نور کافی برای دید اوپراتور در زمان پخت و پز و عملیات آشپزی را تامین نماییم.
مشخصات فنی هود صنعتی آشپزخانه از جنس استنلس استیل شرکت پویان گسترش
- ساخته شده از ورق استنلس استیل ۳۰۴ به ضخامتی در حدود ۱ میلیمتر .
- دارای قاب و فیلترهای چربی گیر کشویی که قابل شستشو می باشد.
- دارای چراغهای تونلی جهت روشنایی داخل هود می باشد.
- با استفاده از جوش و پرچ به هم متصل و یک هود یکپارچه را تشکیل می دهند.
- دارای سیم کشی داخلی و کلید روشنایی می باشد .
آشنایی با برخی هود های صنعتی پویان گسترش
هود صنعتی دیواری مدل ذوزنقه
محصول اشاره شده در این بخش، هود دیواری به شکل ذوزنقه می باشد که جنسی استیل داشته و کیفیت مناسب جهت استفاده در آشپزخانه های صنعتی خواهد داشت.
هود صنعتی دیواری مدل مکعبی
محصول اشاره شده در این بخش، هود دیواری به شکل مکعبی می باشد که جنسی استیل داشته و بر روی دیوار نصب می شود.
هود صنعتی مرکزی
این هود همانطور که از نام آن پیداست به صورت مرکزی و بر روی سقف نصب می شود.
برگرفته شده از: