دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور با اشاره به جزئیات سند معماری هوش مصنوعی، گفت: در طرح جامع هوش مصنوعی به طور مفصل به توسعه هوش مصنوعی، اجزا، طبقهبندیهای آن و طرح اقتصادی آن، تضمین برگشتپذیری سرمایهگذاریها تاکید شده است، ولی در سند معماری هوش مصنوعی، آنچه را که در سند به آن تاکید شده بود، پیادهسازی کردیم.
مجتبی علیزده در گفتوگو با خبر فوری، با اشاره به سند جامع اقدام مشترک هوش مصنوعی با بیان اینکه به پیوست سند اقدام جامع هوش مصنوعی، طرح کلان هوش مصنوعی تعریف شده است، افزود: سند جامع هوش مصنوعی، آییننامه هوش مصنوعی در کشور تلقی میشود، ولی معماری هوش مصنوعی، شیوه نامه این حوزه به شمار میرود که در آن ساختار هوش مصنوعی، تقسیم وظایف و ایجاد ارتباط میان حوزههای مرتبط با این فناوری مشخص میشود.
وی افزود: بر این اساس در طرح جامع هوش مصنوعی به طور مفصل به توسعه هوش مصنوعی، اجزا، طبقهبندیهای آن و طرح اقتصادی آن و تضمین برگشتپذیری سرمایهگذاریها تاکید شده است، ولی در سند معماری هوش مصنوعی، آنچه را که در سند به آن تاکید شده بود، پیادهسازی کردیم.
علیزاده با بیان اینکه تا اردیبهشت سال ۱۴۰۴ اولین فاز پردازشی هوش مصنوعی از برنامه معماری کلان راهاندازی میشود، اظهار کرد: این مزرعه پردازشی اولین فارم جمهوری اسلامی است که به غیر از تهران در برخی دیگر از شهرهای کشور راهاندازی خواهد شد که این فارمها به یکدیگر کلاستر میشوند.
دستیار معاون علمی رئیسجمهور اظهار کرد: همچنین بر اساس معماری کلان هوش مصنوعی هر کدام از دستگاهها دارای وظایفی هستند که در طرح معماری هوش مصنوعی به وظایف هر کدام از ارگانها اشاره و نقش هر کدام از آنها مشخص شده است.
حضور بخش خصوصی در هوش مصنوعی
وی با تاکید بر اینکه دستگاههای مربوط به حوزه هوش مصنوعی همکاریهای خود را در رابطه با سند معماری هوش مصنوعی آغاز کردهاند، گفت: توسعه هوش مصنوعی در این بخش دولتی و خصوصی است که یک بخش آن شامل لایه کاربردپذیری هوش مصنوعی است که در سطح انتفاع اقتصادی قرار دارد.
علیزاده در این باره توضیح داد: از آنجایی که ایران برای جلوگیری از خروج داده از کشور نمیتواند IP از مراکزی چون Open AI دریافت کند؛ از این رو هر کدام از بازیگران این حوزه در کشور از زیر ساختهای موجود در کشور برای اجرای پروژههای خود بهرهبرداری میکنند.
دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیسجمهور، اولین سطح دسترسی به این زیر ساخت را توسعه سیستم هوشمند دستیار رئیس جمهور و دولت دانست و افزود: ایجاد این زیر ساخت یک اقدام بسیار مهم در سیستم حکمرانی کشور به شمار میرود؛ چرا که باعث میشود از اشتباهات متداول رؤسای جمهور و وزرا چه در مرحله قانونگذاری و چه در مرحله تصمیمگیری جلوگیری کند، ضمن آنکه رئیسجمهور و وزرا با استفاده از دادههای روز، قادر هستند پیامدهای تصمیمگیریهای خود را پیشبینیکنند.
وی افزود: در حال حاضر مکانیزم تصمیمگیری به این صورت است که مسؤولان با مشاوره کارشناسان خود تصمیمگیری میکنند، ولی با بهرهگیری از هوش مصنوعی، مدلهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بر اساس کلیه دادههای در دسترس و غیر در دسترس تهیه میشود و رئیسجمهور با بهرهگیری از این مدلها میتواند تصمیمات چند جانبه درباره یک مساله اتخاذ کند. این روش افق روشنی را برای رئیسجمهور، وزرا و دولت ایجاد خواهد کرد.
برنامه ۲.۵ ساله معاونت در حوزه هوش مصنوعی
علیزاده، بخش دوم کاربرد زیر ساختهای هوش مصنوعی را بخش خصوصی نام برد و اضافه کرد: در حال حاضر بخش خصوصی خدمات هوش مصنوعی خود را از خارج از کشور دریافت میکند، ولی به مرور زمان و بر اساس برنامه زمانبندی شده، بخش خصوصی از زیر ساختهای هوش مصنوعی داخل ایران بهرهبرداری میکند.
دستیار معاون علمی رئیسجمهور، توسعه هوش مصنوعی را در قالب برنامه ۲.۵ ساله دانست و گفت: تا اردیبهشت سال آینده کلیه اقدامات اولیه برای اجراییسازی هوش مصنوعی در کشور، پیادهسازی میشود. از اردیبهشت وارد اجرای اقدامات تکمیلی هوش مصنوعی میشویم که شامل توسعه فارمهای GPU در کشور است.
وی تاکید کرد: تلاش داریم تا کمربند هوش مصنوعی غرب آسیا را که شامل کمربند شمال به جنوب و جنوب به شمال آسیا میشود، در کشور تکمیل کنیم.
انتهای پیام