به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا به نقل از آژانس بین المللی انرژی اتمی، هوش مصنوعی در دهه گذشته به سرعت تکامل یافته و پیچیده تر شده و توانایی حل مشکلات پیچیده تری را پیدا کرده است. هوش مصنوعی در بخش های مختلفی از جمله تولید، حمل و نقل، مالی، آموزش و مراقبت های بهداشتی استفاده می شود.
هوش مصنوعی توانایی پیشرفت و توسعه کاربردهای هسته ای، علم و فناوری را دارد. بهره برداری از توانایی های آن در زمینه صلح آمیز هسته ای به حل مبرم ترین مشکلات امروزی، از امنیت غذایی گرفته تا تغییرات آب و هوایی، کمک خواهد کرد.
بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، حوزه هایی که هوش مصنوعی به کاربردهای صلح آمیز فناوری هسته ای کمک می کند عبارتند از:
1. سلامت انسان
هوش مصنوعی به مبارزه با بیماری ها کمک می کند و اکنون برای کمک به تشخیص و درمان سرطان با بهبود تفسیر تصویر و کانتورینگ دقیق حجم تومور استفاده می شود.
این فناوری امکان برنامههای درمانی دقیقتر و رادیوتراپی تطبیقی (فرآیندی متناسب با ویژگیهای آناتومیکی هر بیمار) را فراهم میکند.
هوش مصنوعی در خدمت فناوری هسته ای صلح آمیز و کمک به حل مشکلات
هوش مصنوعی همچنین نقش مهمی در ابتکار بیماری های مشترک بین انسان و دام (ZODIAC) آژانس بین المللی انرژی اتمی ایفا خواهد کرد تا به کارشناسان کمک کند تا تاثیر بیماری های مشترک بین انسان و دام بر سلامت انسان و گسترش این بیماری ها را در پیش بینی، ارزیابی و کنترل آینده درک کنند.
2. غذا و کشاورزی
ابزارهای هوش مصنوعی همراه با فناوریهای هستهای به پایداری و انعطافپذیری بیشتر سیستمهای غذایی در برابر تغییرات آب و هوایی و ناامنی غذایی کمک میکنند.
هوش مصنوعی در خدمت فناوری هسته ای صلح آمیز و کمک به حل مشکلات
کارشناسان از هوش مصنوعی برای پردازش و تجزیه و تحلیل داده ها برای افزایش عملکرد محصول، تخمین رطوبت خاک، اصلاح زمین های آلوده به رادیواکتیو، شناسایی و پیش بینی تقلب در مواد غذایی و بهبود آبیاری استفاده می کنند.
3. آب و محیط زیست
به لطف روش های ایزوتوپی، متخصصان می توانند نحوه حرکت آب در مراحل مختلف چرخه هیدرولوژیکی و چگونگی تغییرات آب و هوایی در این چرخه را مطالعه و پیگیری کنند.
هوش مصنوعی در خدمت فناوری هسته ای صلح آمیز و کمک به حل مشکلات
روشهای مبتنی بر هوش مصنوعی اکنون توسط متخصصان برای تجزیه و تحلیل سریع دادههای ایزوتوپی مرتبط با آب که در مخازن جهانی مانند شبکه جهانی ایزوتوپ ذخیره شدهاند، مورد استفاده قرار میگیرند که توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان جهانی هواشناسی نگهداری میشود.
تجزیه و تحلیل داده های کارآمد و مؤثر که توسط هوش مصنوعی تسهیل می شود به دانشمندان کمک می کند تا تغییرات آب و هوا و تأثیر آن بر دسترسی به آب در سراسر جهان را درک کنند.
4. تحقیقات علوم هسته ای و همجوشی هسته ای
هوش مصنوعی نقش مهمی در علم هسته ای دارد. هوش مصنوعی به تجزیه و تحلیل دادهها، مدلسازی نظری و طراحی آزمایش کمک میکند و تحقیقات پایه را از جمله در زمینه جمعآوری و ارزیابی دادههای هستهای و اتمی و پیشرفت نوآوریهای فناوری سرعت میبخشد.
هوش مصنوعی در خدمت فناوری هسته ای صلح آمیز و کمک به حل مشکلات
یکی از حوزه های خاصی که از هوش مصنوعی استفاده می کند و از آن بهره می برد، تحقیقات همجوشی هسته ای است. هوش مصنوعی با توانایی حل مسائل بزرگ و پیچیده می تواند از طریق مدل سازی و شبیه سازی از آزمایش ها و اکتشافات علمی پشتیبانی کند.
5. انرژی هسته ای
انرژی هسته ای یک منبع انرژی قابل اعتماد و کم کربن است و می تواند به طور قابل توجهی برای هوش مصنوعی مفید باشد. با ترکیب شبیهسازیهای دیجیتالی تاسیسات هستهای واقعی با سیستمهای هوش مصنوعی، این صنعت میتواند رویههای پیچیده را بهینه کند و طراحی، عملکرد و ایمنی راکتور را بهبود بخشد.
این بهینه سازی باعث افزایش راندمان عملیاتی و کاهش هزینه های نگهداری می شود.
هوش مصنوعی در خدمت فناوری هسته ای صلح آمیز و کمک به حل مشکلات
یادگیری ماشینی، فرآیندی که در آن هوش مصنوعی با تجزیه و تحلیل حجم زیادی از داده ها آموزش می بیند، به خودکارسازی وظایف کمک می کند و در نتیجه قابلیت اطمینان را افزایش می دهد و از خطاها جلوگیری می کند. علاوه بر این، هوش مصنوعی دارای قابلیت های مهم تحلیلی و پیش بینی برای کمک به کنترل فرآیندهای نیروگاهی و تشخیص ناهنجاری ها است.
6. ایمنی هسته ای و حفاظت در برابر تشعشع
از آنجایی که کشورهای بیشتری از فناوری هسته ای برای مقاصد صلح آمیز استفاده می کنند و برنامه های انرژی هسته ای را ایجاد می کنند، آژانس بین المللی انرژی اتمی به کار خود ادامه می دهد تا اطمینان حاصل کند که مردم و محیط زیست از اثرات مضر پرتوهای یونیزان محافظت می شود.
هوش مصنوعی در خدمت فناوری هسته ای صلح آمیز و کمک به حل مشکلات
هوش مصنوعی می تواند از طرق مختلف به ایمنی و امنیت هسته ای کمک کند. تشخیص و شناسایی مواد هسته ای و سایر مواد رادیواکتیو را می توان با استفاده از سیستم های تشخیص تشعشع در فرآیند پردازش داده ها بهبود بخشید.
همچنین میتوان از آن برای تجزیه و تحلیل دادههای سیستمهای حفاظت فیزیکی برای بهبود تشخیص مزاحم استفاده کرد. علاوه بر این، هوش مصنوعی میتواند به شناسایی ناهنجاریهایی کمک کند که نشاندهنده حمله سایبری به تاسیسات هستهای هستند.
علاوه بر این، استفاده از هوش مصنوعی در نرم افزارهای مرتبط با استانداردهای ایمنی به محافظت از میلیون ها نفر از افرادی که در صنایع پزشکی، ساخت و ساز، معدن، کشتیرانی، کشاورزی و انرژی هسته ای کار می کنند، کمک خواهد کرد.
7. گارانتی
پادمانها اقدامات تأیید فنی هستند که به موجب آن آژانس بینالمللی انرژی اتمی تضمینهای معتبری را ارائه میکند که کشورها به تعهدات قانونی خود برای استفاده از مواد هستهای فقط برای مقاصد صلحآمیز عمل میکنند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی مواد هستهای و فعالیتهای مرتبط با هستهای اعلامشده توسط دولتها را ارزیابی میکند و به دنبال کنترل موارد اعلامنشده از طریق اقداماتی مانند بازرسی از تأسیسات و سایتهای هستهای است.
هوش مصنوعی در خدمت فناوری هسته ای صلح آمیز و کمک به حل مشکلات
این تضمین ها بر اساس مقادیر زیادی از داده های به دست آمده با روش های مختلف مانند تصاویر ماهواره ای، نمونه برداری محیطی، طیف سنجی اشعه گاما و نظارت تصویری است.
به گفته آژانس بین المللی انرژی اتمی، هوش مصنوعی می تواند با تجزیه و تحلیل چنین داده هایی به بازرسان هسته ای کمک کند و از تحلیلگران محافظت کند.
در پایان این گزارش آمده است: آژانس بین المللی انرژی اتمی بستری را برای کارشناسان میان رشته ای فراهم می کند تا درباره استفاده از هوش مصنوعی در کاربردهای هسته ای، علم و فناوری بحث کنند و متعهد به اشتراک گذاری این دانش است.
انتهای پیام/