چندی پیش یکی از مجسمه سازان مطلبی در فضای مجازی منتشر کرد که در مطالب آن مجسمه ۶۳ ساله میدان فردوسی پاکسازی و رنگی شد.

گزارش تصویری خبر فوری برای پی بردن به صحت و سقم ماجرا به میدان فردوسی رفت و در نهایت آنچه دیده شد اثر گرانبها و ارزشمند ابوالحسن صدیقی – نقاش و مجسمهساز مشهور ایرانی – از برجستهترین عناصر تهرانی بود. دو رنگ شده تیره و روشن!
اکنون به نظر می رسد سازمان زیباسازی شهر تهران که برنامه های سالانه مرمت و پاکسازی بناهای شهری را در برنامه کاری خود دارد، تنها بخشی از ایالت فردوسی را پاکسازی کرده است و در عرض یک سال، این ایالت به طور کامل پاکسازی نشده است. . . البته به احتمال زیاد در حین عملیات تعمیر و نظافت متوجه تغییر رنگ فوق العاده مجسمه شده و کار را متوقف کنید تا از ادامه این روند و آسیب بیشتر به کار جلوگیری شود.
در همین راستا تصمیم گرفتیم گفتگویی را آغاز کنیم مجید قادری – معاون فرهنگی و هنری سازمان زیباسازی شهر تهران درباره علت این امر و برنامه این سازمان برای پاکسازی کامل مجسمه فردوسی.
وی در پاسخ به خبر فوری گفت: در این مورد خاص حضور کافی ندارم، اما در سازمان زیباسازی شهر تهران برنامه مرمتی مستمری برای مرمت، پاکسازی و جابجایی آثار شهری داریم و این اتفاق به ندرت میافتد. زیرا ما کاری را تعمیر یا تمیز نمی کنیم یا اینکه کار را به طور کامل انجام می دهیم. اگر این اتفاق می افتد به دلیل تغییر مدیریت و نبود پیمانکار است. اما پس از بررسی های لازم، نظافت و مراقبت از این اثر را در اولویت قرار خواهیم داد.
پس از توضیحات این مقام مسئول، مصاحبه مهدی سبحانی – مدیر گروه آثار حجمی سازمان زیباسازی شهر تهران – ما به تازگی به این سمت منصوب شده ایم. وی همچنین گفت: یکی از بحث های مدیریت آثار حجمی، مرمت آثار و ساماندهی المان های حجمی است و کار مطالعاتی وی در حال انجام است. باید دید طرح مشاوره ای مجسمه ساز برای مجسمه سازی چه خواهد بود. زیرا این کار متخصصان است. اما تمیز کردن این شغل به درستی بخشی از برنامه کاری ما است.
در مرمت باید به اصل کار وفادار باشیم
بعد از صحبت با قادری و سبحانی صحبت کنید بیژن غنچه پور، مجسمه ساز زمانی که این رویداد برای اولین بار توسط او مطرح شد، نشستیم.
غنچه پور به خبر فوری گفت: ابتدا باید بگویم که از جزئیات این پروژه مرمت اطلاعی ندارم، چه زمانی این کار را انجام داده و مرمت با نظافت یا روش های دیگر انجام شده است، برعکس به عنوان یک مجسمه ساز وضعیت فعلی مجسمه سازی را می گویم که او ایده خالق را دستکاری می کند و تصویر او را مخدوش می کند.
او توضیح میدهد که مجسمهساز هنگام ساخت حجمهای مجسمهسازی، تاریکی، روشنایی و خاکستری مجسمه را کنترل میکند. اکنون با شکستن این خاکستریها و حذف گزینشی بخشهایی از مجسمه، مانند مجسمه فردوسی، طرح و ایده مجسمهساز تقریباً کنار گذاشته شده است.

غنچه پور همچنین درباره قادری با بیان اینکه این امر می تواند ناشی از تغییر مدیریت باشد، گفت: متاسفانه گاهی اوقات مدیران ما متوجه نمی شوند که علاوه بر پیشبرد طرح ها و ایده های خود، وظیفه دارند برنامه های نیمه تمام را تکمیل کنند. قبل از آنها.” در سال های اخیر چندین بار رؤسا و معاونان سازمان دکوراسیون جابه جا شده اند که متاسفانه هیچ کدام نه تنها حوزه هنری ناشناخته را باور نکردند، بلکه رایزنی با کارشناسان را نیز باور نکردند که خسارات زیادی به بار آورد. منطقه شهری، به ویژه مجسمه سازان.
وی ادامه داد: طرح ها و قراردادهای مختلفی که در شرایط مختلف و تا مراحل مختلف بسته شده، همچنان بلاتکلیف است. قراردادهای مجسمه سازان مسکوت مانده است و مجسمه سازی دوسالانه شهر چند سالی است که انجام نشده است. با وجود اینکه دهمین روز جهانی مجسمه سازی تهران با وجود اعلام فراخوان و انتخاب آثار و هنرمندان و همچنین خرید سنگ به ضرر بیت المال و نقض حقوق شهروندی لغو شد. هنرمندانی که در این سمپوزیوم انتخاب شدند.
این هنرمند در پایان درباره این نوع مرمت گفت: من در زمینه مرمت متخصص نیستم و نظر تخصصی هم ندارم، اما می دانم که مرمتگران باید به تصویری که خالق اثر خلق می کند وفادار باشند. و جوهر آن را تغییر ندهد. گرد و غبار و آلودگی در شرایط بیرونی که به مرور زمان مجسمه را تیره می کند، در صورت شستشو یا سفید شدن، باید به صورت یکنواخت و هماهنگ در سراسر مجسمه انجام شود تا اثری ملی و ارزشمند که شاهد چنین اتفاقی باشد.
انتهای پیام/