اخبار عمومیاقتصادیکسب و کار خبر فوری

ویژگی های و مشخصات میلگرد آجدار

طبقه بندی میلگرد ها براساس قطر

میلگرد ها براساس قطر طبقه بندی می شوند. از قطر ۸ میل تا ۴۰ میل تولید می گردند. ضخامت ۸ تا ۱۲ میل اغلب از نوع A2 ساخته می شوند. اگرچه میلگرد ۱۰ و ۱۲ ، A3 نیز در بازار یافت می شود. تا ضخامت ۳۲ میل A3 بوده و تا ۴۰ میل آن از نوع A4 تولید می شود.

خرید میلگرد: میلگرد ها به دو صورت شاخه و کلاف در خط تولید قرار میگیرند. بدین صورت که میلگرد های ۸ میل به بالا با توجه به ضخامت بالایی که دارند تنها بصورت شاخه تولید می گردند که استاندارد طول شاخه هایشان ۶ متر می باشد. میلگرد های ۸ میل به پایین که ۶٫۵ می باشد بصورت کلاف تولید میگردد و بصورت طول درخواستی به دست مصزف کننده می رسد.

ویژگیهای میلگرد آجدار

قیمت تیرآهن: این میلگردها قابلیت خم شدن تا ۱۸۰ درجه را بدون ترک خوردگی یا شکستگی دارند. ویژگی‌های ساختاری آن‌ها امکان جوش دادن آن‌ها را با فلاش الکتریکی نظیر جوش قوسی و جوش لب به لب، ایجاد کرده است.میلگرد آجدار در جایی که احتمال ترک خوردگی بتن وجود دارد، در مقایسه با میلگردهای تابیده، سطح آجدار، پیوستگی بهتری را با سیمان ایجاد می‌کند و باعث می‌شود ظرفیت تاب آوری کلی سازه، توسعه یابد و نیازی به استفاده از قلاب‌های انتهایی برای آن‌ها وجود نداشته باشد.

از این رو، استفاده از آن‌ها هزینه تقویت و استحکام سازه را تا ۳۰ تا ۴۰ درصد، کاهش می دهد و باعث می‌شود این محصولات، به صرفه تر از محصولات مشابه باشند. غالباً میلگردهای آجدار، از فولاد حرارت دیده ساخته شده اند که باعث می‌شود نسبت به زنگ زدگی غیر مستعد شوند. این ویژگی بسیار مهم است چرا که با توجه به اینکه زنگ زدگی، حجم بیشتری را نسبت به فولادی که از آن شکل گرفته، اشغال می‌کند، بتن اطراف آن، فشار شدیدی را متحمل می‌شود که باعث ترک خوردگی، پوسته پوسته شدن و در نهایت شکست سازه می‌شود.

قیمت لوله گازی: به علاوه، خم کردن، فیکس کردن و بازرسی میلگردهای آجدار، بسیار ساده است و باعث کاهش هزینه‌های نیروی کار می‌شود، این میلگردها را می‌توان برای تمام انواع اصلی سازه‌های بتنی تقویت‌ شده، مورد استفاده قرار داد. همچنین میلگردهای آجدار، مانند تمام محصولات متالیک دیگر، می‌توانند به عنوان ضایعات، بازیافت شوند.

تفاوت میلگرد ساده و میلگرد آجدار

میلگرد ساده 

جنس میلگرد ساده از فولاد نرم است. سطح فولاد نرم، صاف بوده و شکل آن مدور است که در سایزهای مختلفی از ۶ میلیمتر تا ۵۰ میلیمتر در دسترس هستند. میلگرد ساده از استاندارد A۱ پیروی می کنند و لذا به این نام نیز شهرت دارند. از آن‌ها برای اهداف خاصی نظیر جوشکاری و آهنگری و در جاده‌ها و باند فرودگاه‌ها استفاده می‌شود اما استفاده از میلگردهای ساده، برای سازه‌هایی نظیر پل‌ها و دیگر سازه‌های سنگین، توصیه نمی‌شود.

میلگرد آجدار، دارای آج، برآمدگی یا دندانه‌هایی در سطح خود است که مشکل اساسی فولاد نرم را در میلگردهای ساده که ناشی از لغزندگی آن‌ها است، کاهش می دهد و پیوستگی خوبی را بین بتن و میلگرد ایجاد می‌کند. خاصیت کششی این میلگردها در مقایسه با میلگردهای دیگر، بالاتر است و در مقاطعی بین ۶ تا ۵۰ میلیمتر تولید می‌شوند.

تقسیم بندی میلگردهای آجدار بر اساس سختی

میلگردهای آجدار، به ترتیب سختی در سه طبقه استاندارد A۳، A۲ و A۴، در دسترس هستند. میلگردهایی که طبق استاندارد A۲ تولید می‌شوند، در رده S۳۴۰ قرار دارند. این میلگردها از نظر مقاومت، سطح بالاتری نسبت به میلگردهای ساده (A۱) دارند. شکل آج در میلگردهای A۲ به صورت مارپیچی و در میلگردهای A۳ به صورت ضربدری بوده و انعطاف میلگرد A۲ بیشتر از میلگرد A۳ است.

قابل ذکر است که انجام عملیات جوشکاری روی میلگردهای A۲ و A۳ ممنوع است. میلگردهایی که طبق استاندارد A۴ تولید می‌شوند، در رده میلگردهای سخت قرار داشته و به عنوان میلگرد S۵۰۰ شناخته می‌شوند. این میلگردها مقاومت بیشتری نسبت به رده‌های قبلی دارند و قیمت آن‌ها نسبت به انواع دیگر میلگرد آجدار، بیشتر است.

از سال ۱۳۷۰فعالیت خود را در زمینه‌ی تولید و تامین مقاطع مختلف فولادی و آهن, از قبیل میلگردهای فولادی و آلیاژی , میلگردهای ساختمانی, انواع مقاطع ترانسمیسیون ,  ,  و سیاه و ی هفت الماس ,آغاز نموده است . تلاش مجموعه فولادکاران در این مدت در جهت رضایتمندی و تامین دقیق سفارشات معطوف بوده است.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

معرفی انواع میلگرد

میلگردها از را جهات مختلف می توان دسته بندی کرد. از نظر ظاهری میلگردها می توانند آجدار یا بدون آج باشند. منظور از آج برجستگی هایی ست که بر روی میلگرد قرار دارد. این برجستگی ها به منظور افزایش اتصال میلگرد به بتن روی آن قرار داده می شود. میلگردهایی که فاقد آج هستند را میلگرد ساده  و میلگردهایی که دارای آج هستند را آجدار می نامند. میلگردها از نظر شکل آج نیز با هم تفاوت دارند. سه نوع متداول میلگردهای آجدار به صورت A2، A3 و A4 نامگذاری می شوند. میلگرد A3 بیشترین کاربرد را در ساختمان سازی دارد و عموما به عنوان میلگرد طولی مورد استفاده قرار می گیرد.

میلگرد A3

از بین میلگردهای آجدار میلگرد A3 بیشترین کاربرد را در ساخت و ساز دارد. برای آشنایی با این گرید از میلگرد می توانید مقاله ی را مطالعه بفرمایید.

چرا میلگرد آجدار می شود؟

استفاده از میلگرد درون بتن به دلیل مقاومت کششی بالایی ست که فولاد دارد و می تواند ضعف بتن را جبران کند. به این ترتیب بتن مسلح می تواند نیروهای کششی بالاتری را تحمل کند. اما برای اینکه میلگرد درون بتن بتواند به خوبی با بتن چسبندگی داشته باشد و با بتن درگیر شود باید سطح آن دارای برجستگی هایی باشد که به آن آج گفته می شود. آج میلگرد مانع از بیرون کشیده شدن آن از داخل بتن می شود.

ویژگی‌های میلگرد آجدار

همان‌طور که اشاره شد میلگرد آجدار با تولید می‌شود که هریک مشخصات و ویژگی‌های خاص خود را دارد.

میلگردهای آجدار گروه A2 جزء میلگردهای نیمه‌سخت به حساب می‌آید. کم بودن کربن در ساختار این میلگرد قابلیت خم‌پذیری آن را افزایش می‌دهد. معمولا از این میلگرد در ساخت خاموت استفاده می‌شود. در میلگرد آجدار A2 برابر با 3000 کیلوگرم و تنش گسیختگی آن 5000 کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع است.

میلگرد آجدار گروه A3 نیز مانند A2 جزء میلگردهای نیمه سخت است. آج‌های این میلگرد به‌صورت جناغی یا هفت و هشتی است و نسبت به گروه A2 مقاومت بالاتری دارد. تنش سیلان در این میلگرد آجدار 4000 و تنش گسیختگی آن 6000 کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع است. علاوه بر متمایز بودن شکل آج‌ها‌، تفاوت میلگرد A2 و A3 در عملکرد و کابرد آن‌ها نیز مشهود است. به‌ این صورت که میلگرد A2 به عنوان میلگرد عرضی و A3 به عنوان میلکرد طولی قابل استفاده است. همچنین میلگرد آجدار A2 انعطاف‌پذیر تر از A3 می‌باشد و جوشکاری روی هر دو گروه مجاز نمی‌باشد.

میلگرد آجدار A4 از دسته محصولات سخت بوده و شکل آج‌های آن به‌صورت مرکب است و همین شکل ظاهری آج‌ها موجب تمایز این میلگرد از سایر رده‌ها شده است. سازه‌های  ساخته شده با این میلگرد سبک‌تر و مستحکم‌تر از گروه‌های دیگر است، از این رو قیمت میلگرد A4 از گروه‌های A2 و A3 بالاتر است.

تصویر آنالیز نام ویژگی
240 میلگرد ساده

AI

مقاطعی نرم با قابلیت و انعطاف بالا
340 میلگرد آجدار مارپیچ

AII

نسبتا ترد

حتی الامکان در جوشکاری از آن استفاده نشود

400 میلگرد آجدار جناقی

AIII

ترد و شکننده به هیچ عنوان در جوشکاری مورد استفاده قرار نگیرد
500 میلگرد آجدار مرکب سخت و شکننده تنها در مصارف ساختمانی و صنعتی

جدول شماره1 – ویژگی انواع میلگرد

نحوه ساخت و تولید میلگرد آجدار

تولید میلگردها معمولا با فرایند نورد گرم انجام می‌شود. شمش‌های فولادی در کوره‌ها با حرارت 1100 درجه سانتی‌گراد به حالت مذاب در آمده و سپس به‌وسیله یک جک هیدرولیکی به ترتیب در ردیف‌های مشخص به داخل کوره هدایت و برای نورد آماده می‌شود. غلتک‌های تعبیه شده در دستگاه نورد، طی سه مرحله با اعمال فشار و کشش، موجب رسیدن فولاد به قطر استاندارد می‌شود. بعد از اتمام نورد، میلگردها به قفسه‌های نورد منتقل و در نهایت به استندهای آج‌زنی فرستاده می‌شوند. آج‌زنی فولادهای A2 در همان مرحله نورد انجام می‌پذیرد ولی مابقی بعد از خنک شدن وقرار گرفتن در دمای معمولی آج‌زنی می‌شود. نهایتا میلگردها با طول استاندارد 12 متر برش داده شده و بعد از بسته‌بندی روانه بازار می‌شوند.

موارد مصرف و کاربرد میلگرد آجدار

بیشترین مورد مصرف این میلگردها معمولا در صنعت ساختمان‌سازی است. از کاربردهای میلگرد آجدار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش نیروی برشی
استفاده در بتن‌ریزی کف سازه‌ها
کاربرد در بتن‌ریزی دیوارها
تقویت فونداسیون و افزایش مقاومت بتن

از میلگرد آجدار چندین نوع محصول میانی تولید می گردد و از این محصولات در مراحل مختلف مسلح کردن بتن کاربرد دارند. از جمله این محصولات می توان به محصولات زیر اشاره نمود:

  • خاموت
  • سنجاقی
  • رکابی
  • عصایی
  • زیگزاگ

مشخصات میلگرد آجدار

به طور کلی میلگرد در انواع گوناگون تولید می‌شود. این محصولات در چهار گروه A1 تا A4 شناخته می شوند. میلگردهای گروه A1 آجدار نیست و از آن‌ها با عنوان میلگرد ساده یاد می‌کنند که معمولا برای جوشکاری و خمکاری مناسب می‌باشد. میلگرد آجدار یکی از مهم‌ترین مصالح مورد نیاز در صنعت ساختمان سازی است. به صورت گرافیکی استفاده از میلگرد آجدار در تقویت بتن را نشان می دهد.  قیمت میلگرد آجدار نقش به سزائی در هزینه های تمام شده ی پروژه های ساختمانی دارد.

در مورد میلگرد آجدار منابع مختلفی مورد استناد قرار میگیرد. با توجه به اینکه میلگردهای تولید شده توسط کارخانه ذوب آهن بر اساس استانداردهای روسیه هستند استاندارد از مهمترین منابع محسوب می گردد. جدول وزنی ذکر شده در استاندارد گوست روسیه دقیقا همان جدول وزنی میلگردهای ذوب آهن می باشد. یکی دیگر از استاندارد های مرجع در تولید میلگردهای آجدار استاندارد اروپایی BS EN ISO 15630  می باشد. در این استاندارد نیز در مورد روش های تست میگردهایی که برای فولادهای مسلح کننده بتن صحبت شده است. اما در میان منابع داخلی نیز دو استاندارد مهم مورد استناد قرار می گیرند. برای کسانی که در صنعت و ساختمان سازی فعالیت می نمایند و به نوعی با میلگرد آجدار سر و کار دارند این استانداردها بسیار آشنا هستند. لازم به ذکر است قیمت میلگرد به نوعی تابع استاندارد آن نیز می باشد. قیمت میلگرد تولید شده بر اساس استاندارد های قابل قبول بیش از قیمت میلگرد متفرقه اعلام می شود. استاندارد های ملی مورد استناد برای میلگرد آجدار عبارتند از:

– استاندارد ملی (ویرایش دوم تیرماه 92) با عنوان : میلگرد های فولادی گرم نوردیده برای تسلیح بتن – ویژگی ها و آزمون ها

– استاندارد ملی (تجدید نظر اول 1392) با عنوان : فولاد برای تسلیح و پیش تنیدن بتن – روش های آزمون – قسمت اول، میلگرد ، مفتول و سیم های تسلیح کننده.

·         مشخصات شیمیایی میلگرد آجدار

طبقه بندی علامت مشخصه درصد ترکیب شیمیایی عناصر (حداکثر مقادیر) حداکثر کربن معادل %
کربن

c

سیلیسیم

Si

منگنز

Mn

فسفر

p

گوگرد

S

نیتروژن

N

میلگرد آجدار مارپیج آج 340 0.35 0.65 1.36 0.050 0.050 0.50
آج 350 0.30 0.60 1.66 0.045 0.045 0.014 0.51
میلگرد آجدار جناغی آج 400 0.40 0.65 1.66 0.050 0.050
آج 420 0.33 0.60 1.56 0.045 0.045 0.014 0.56
میلگرد آجدار مرکب آج 500 0.43 0.65 1.88 0.050 0.050
آج 520 0.35 0.60 1.88 0.045 0.045 0.014 0.61

جدول شماره 2-  مشخصات شیمیایی میلگرد آجدار

·         مشخصات مکانیکی میلگرد آجدار

طبقه بندی علامت مشخصه آزمون کششی ازمون خمش سرد
حداقل تنش تسلیم حداقل مقاومت کششی حداقل ازدیاد طول نسبی زاویه خمش قطر فک خمش
آج دار مارپیچ آج 340 340 500 18 180 d2
آج دار جناغی آج 400 400 600 16 180 d2
آج دار مرکب آج500 500 650 10 90 d2

جدول شماره 3 –  مشخصات مکانیکی میلگرد آجدار

وزن هر شاخه میلگرد (kg) 8 10 12 14 16 18 20 22 25 28 32
ذوب آهن اصفهان 4.76 7.392 10.656 14.52 18.96 24 29.64 35.76 46.2 57.96 75.72
کویر کاشان 7.5 11 14.8 19.2 24.6 30 36 46.4 58.5 76
شاهین بناب 4.44

4.66

7.07

7.31

10.19

10.54

13.88

14.36

18.29

18.77

23.16

23.76

28.60

29.3­5

34.50

35.41

44.75

25.57

55.92

57.39

73.05

74.98

ظفربناب 4.2 6.2 10.2 13.6 17.3 22.1 28 35.5 45.9
حسن رود 4.7 6.9 10 13.7 18 22.9 29.6
آذر فولاد امین 4.41 7 10.13 13.9 18.13 23 28.3 34.2 44.6 56 73.1
اهواز 4.5 10.5 15 20 25 30
کاوه تیکمه داش 4.596 7.284 10.152 13.86 18.96 23.28 28.4 34.41 44.88 56.88 74.4
آریان فولاد 7 10 14 18 23 30
سیرجان 10

10.5

13

13.4

17.5 22.5
نیشابور 14.2

14.6

18.8

19.2

24

24.4

29

29.4

36

36.4

46.8

47.2

57.8

58.5

میانه 14.5 19 24 29.5 36 46.5
امیرکبیر خزر 10.7

11.1

13.7

14.2

18

18.5

24 28

29

شاهرود 18

19.5

24

25

29.5

31

ارگ تبریز 14.5 18.5

19

23

24

29.5 35

35.5

راد همدان 9.5 13.5 17.5 21.5 27 31 42

جدول شماره 4 –  مشخصات وزنی میلگرد آجدار

انواع سایز میلگرد

میلگرد دارای مقادیر دقیق در سایز و وزن می باشد، که همه ی آنها طبق استاندارد جهانی تولید و در بازار عرضه می گردد. با مراجعه به جدول اشتال میلگرد می توان سایز و وزن دقیق میلگرد آجدار را محاسبه کرد.

  1. انواع میلگرد آجدار در دو نوع شاخه و کلاف در سایز های متداول 5.5 الی 40 میلی متر
  2. انواع میلگرد ساده در دو نوع شاخه و کلاف در سایز های متداول 5.5 الی 20 میلی متر با کاربردهای صنعتی و ساختمانی

کارخانجات تولیدکننده میلگرد آجدار در ایران

شرکت سهامی ذوب‌آهن اصفهان اولین و بزرگترین کارخانه تولیدکننده فولاد ساختمانی در ایران است. همچنین ذوب‌آهن اصفهان، بزرگترین شرکت فولاد در ایران است که با ظرفیت ۲٫۸ میلیون تن محصول پایانی، انواع مقاطع فولادی ساختمانی و صنعتی را تولید می‌کند. در سال ۱۳۴۴ طبق موافقت‌نامه‌ای که بین ایران و شوروی بسته شد، روس‌ها متعهد شدند درازای صادرات گاز به آن کشور، شرکت ذوب‌آهن اصفهان و ماشین‌سازی اراک را تأسیس کنند. این کارخانه در جنوب غربی استان اصفهان و در شمال مرکز شهرستان لنجان قرار گرفته‌است. کارخانه ی ذوب آهن اصفهان دارای 4 کارگاه بزرگ نورد به نام های کارگاه نورد 300، نورد 350 ، نورد 500 و نورد 600 می باشد. ظرفیت تولید کارگاه 300، نزدیک به 700 هزارتن در سال و کارگاه 350 چیزی بیش از 300 هزار تن در سال است. این دو کارگاه وظیفه ی تولید میلگرد ساده و آجدار استاندارد از سایز 12 تا 40 در طول استاندارد 12 متر و یا طول های نرمال (که کمتر از 12 متر می باشند) و میلگرد کلاف در سایزهای 5 و نیم تا 12 می باشد