چه کاغذهایی در صنعت چاپ مورد استفاده قرار میگیرند؟
حتما در اطراف خود انواع کاغذ و مقوا را دیدهاید که به عنوان کاغذهای بهداشتی، مقواهای بسته بندی مانند جعبه برگر، کاغذهای گرافیکی و حتی کاغذهای صنعتی و… مورد استفاده قرار میگیرند. لازم به ذکر است در دنیای امروز بیش از 3000 نوع کاغذ وجود دارد که در بخشهای مختلف صنعت چاپ مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین شما عزیزان می توانید در بخش گالری سایت ایرانیان پک، تصاویر جعبه برگر و ویدئو بسته بندی برگر را مشاهده نمایید.
از نظر دستهبندی میتوان انواع کاغذ را به چهار دسته زیر تقسیم بندی کرد:
- کاغذ و مقوای گرافیکی
- انواع مقوای بستهبندی
- کاغذهای بهداشتی
- کاغذهای صنعتی برای مصارف الکترونیکی
این تقسیم بندی مشخص میکند که شما برای چاپ هر محصولی نیاز به استفاده از چه نوع کاغذی خواهید داشت. دیگر آن که برای چاپ مقوا، کتاب، کارت ویزیت و… باید در ابتدا با جنس و ویژگیهای هر یک از انواع کاغذ مطلع باشید و آنها را بشناسید تا بتوانید کاغذ و یا مقوایی را انتخاب کنید که با کار شما هماهنگی داشته و برای آن مناسب باشد.
اما از نظر نوع، میتوان کاغذهای مورد استفاده در صنعت چاپ را در موارد زیر خلاصه کرد.
این کاغذ از خمیر مکانیکی حاصل از خمیر چوب و الیاف بازیافتی به دست میآید و به همین دلیل از قیمت پایینی برخوردار است. این کاغذ به صورت رول و ورقهای بزرگ با عرض 70 تا 110 سانتی متر و گرماژ متنوع از 60 تا 250 گرم تولید میشود. از ویژگیهای کاغذ روزنامه آن است که از قدرت جذب بالایی برخوردار است و میتوان از آن برای چاپ روزنامه با ماشین افست و لترپرس استفاده کرد.
علاوه بر این از کاغذ روزنامه میتوان برای های برق و آب و… نیز استفاده نمود. اما این نوع کاغذ از معایبی هم برخوردار است به عنوان مثال: به دلیل آن که از مواد بازیافتی تولید شده دارای ناخالصیهایی است که این ناخالصیها لکنین نامیده میشود و همین امر سبب میگردد که با قرار گفتن کاغذ روزنامه در معرض آفتاب رنگ آن تغییر کرده و زرد شود.
همان طور که دیدهاید کاغذ روزنامه وقتی دچار این شرایط شود پوسیده شده و به مرور خرد خواهد شد.
یکی دیگر از انواع کاغذ که در صنعت چاپ بسیار زیاد مورد استفاه قرار میگیرد، کاغذ تحریری است که برای نوشتن و همچنین ، سررسید، و انواع مناسب میباشد. از ویژگیهای این کاغذ میتوان به گرماژ بین 70 تا 100 گرم اشاره کرد که توانسته این کاغذ را برای چاپ افست مناسب نماید.
این نوع کاغذ به دلیل ساختار و ویژگیهایی که دارد، در صنعت چاپ یکی از پرمصرفترینها به شمار میآید همچنین قابلیت چاپ بر روی دو سوی کاغذ وجود دارد و هیچ نگرانی از بابت نفوذ رنگ به پشت صفحه وجود نخواهد داشت. از پر مصرفترین کاغذهای آن میتوان به نوع 70، 80 و 100 گرمی اشاره کرد.
این نوع کاغذ دارای پوششهای مات یا براق میباشد و به کاغذ گلاسه شهرت پیدا کرده است کاغذهایی با پوشش براق یا مات که به کاغذ گلاسه شهرت دارند، برای چاپ رنگی مناسبتر هستند. پوشش رنگی صاف و یکنواختی را میتوان روی انواع گلاسه مات و براق اجرا نمود. در انواع با کیفیتتر گرماژ گلاسه به 300 هم میرسد.
کاغذ الوان یا تحریر رنگی
این نوع کاغذ از نظر ساختاری به کاغذ تحریر شباهت دارد و تنها تفاوت آنها در رنگ است از این کاغذ بیشتر به منظور جداسازی استفاده میشود به عنوان مثال: میتوان از آن جهت فصل بندی سر رسید و همچنین متمایز کردن نسخههای دوم و سوم اشاره کرد. همچنین از کاغذ الوان یا تحریر رنگی میتوان برای چاپ تراکتهای تبلیغاتی بهره برد. این کاغذ با گرماژ 60 تا 80 تولید و به بازار ارائه شده است.
کاغذ کرافت به یکی از انواع کاغذ گفته میشود که در صنایع بسته بندی بسیار زیاد از آن استفاده میشود. این کاغذ به گونهای طراحی شده است که دارای قدرت جذب بالایی میباشد.
کاغذ کرافت با استفاده از نوعی خمیر شیمیایی تهیه میشود و به دلیل قدرت فوقالعاده بالایی که در جذب دارد، به عنوان یکی از اصلیترین کاغذهای جذب کننده مورد استفاده قرار میگیرد، کلمه کرافت در زبان آلمانی نیز به معنای قدرت و مقاومت است. به دلیل آن که این کاغذ نیز از مقاومت بالایی برخوردار میباشد به این نام معروف شده است.
همان طور که پیشتر هم اشاره کردیم از این کاغذ میتوان برای بستهبندی بخصوص بستهبندی کارها و تولیدات هنری استفاده نمود. از دیگر ویژگیهای کاغذ کرافت میتوان به قابل بازیافت بودن آن اشاره کرد به همین جهت در حال حاضر که به محیط زیست توجه بالایی نشان داده میشود، میتوان گفت که استفاده از این محصول با استقبال بیشتر مواجه شده است.
از دیگر موارد استفاده کاغذ کرافت میتوان به نمونههای زیر اشاره کرد:
- بسته بندی پوشاک
- بسته بندی برخی مواد غذایی
- بسته بندی میوهجات و…
- تولید کاغذهای برش و الگو
- تولید ورق و کارتن
- تولید پاکت سیمان
- تولید انواع جعبههای فانتزی و کادو
- تولید بروشور
- نگهداری از مواد غذایی، کودهای شیمیایی و ذغال
کاغذ هندی و یا انجیلی به کاغذهایی نازک، مات و البته محکم گفته میشود که بیشتر برای چاپ کتابهای ضخیم مورد استفاده قرار میگیرد، زیرا میتواند به کاهش حجم آنها کمک نماید. حالا چرا این کاغذ به انجیلی معروف شده است؟ به دلیل آن که بیشتر برای چاپ کتاب انجیل استفاده میشود.
همان طور که پیشتر اشاره کردیم کاغذ انجیلی بسیار نازک و البته سفید رنگ است که در ساخت آن از مواد معدنی و گاهی از خمیرهای شیمیایی استفاده شده است. در حال حاضر این نوع کاغذ را از خمیرهای شیمیایی تولید میکنند اما نوع با کیفیتتر این محصول نیز وجود دارد که از پنبه و کتان تولید شده است.
کاغذ کارتریج
یکی دیگر از انواع کاغذ که برای چاپ مورد استفاده قرار میگیرد کاغذ کارتریج است. این کاغذ از خمیر به دست آمده از چوب و الیاف کوتاه تولید شده است که نه تنها کاغذ سختی است بلکه از استحکام بالایی نیز بهرهمند میباشد. گرماژ کاغذ کارتریج بین ۶۰ الی ۱۷۰ گرم و حتی بالاتر میباشد.
کاغذ کارتریج دارای انواع مختلفی میباشد که میتوان به نوع بدون پرداخت و با پرداخت و همچنین خشن و نیمه خشن آن اشاره کرد.
این نوع کاغذ که بیشتر برای تولید فاکتور و همچنین نسخه مورد استفاده قرار میگیرد به گونهای طراحی شده است که میتوان نوشتههای صفحه را به صفحات دوم و سوم پس از آن انتقال داد. این کاغذها شباهتی به کاغذ کاربن ندارند ولی از نظر عملکرد به آن شبیه هستند.
کاغذ سنگی
این محصول در واقع کاغذی است که به تازگی تولید شده و برای آماده سازی آن نیاز به جمع آوری چوب و کاغذ بازیافتی است. به همین منظور برای تولید این کاغذ از قطع درختان جلوگیری میشود. موادی که در تولید خمیر این نوع کاغذ به کار میرود عبارتند از آب، اسیدهایی مانند پودر کربنات کلسیم موجود در آهک، پلی اتیلن پر چگالی و برخی مواد افزودنی مانند کوپلینگ آگنت اشاره کرد.
این کاغذ ضد آب و ضد روغن بوده و دارای قابلیتی است که از جدا شدن جوهرهای چاپی از روی سطح پاکت جلوگیری به عمل میآورد. همچنین سالم ماندن از آسیب حشرات، عدم تغییر حالت و رنگ توسط دمای محیط و همچنین ماندگاری بالا از دیگر ویژگیهای این نوع کاغذ است.
کاغذ آنتیک فشرده و کاغذ آنتیک حجیم
کاغذ آنتیک فشرده به گونهای طراحی و تولید شده است که برای چاپ مناسب میباشد زیرا فشردگی بالایی دارد. گرمار این نوع کاغذ 70 تا 90 گرم است و دارای سطح خشنی است به همین منظور از آن برای چاپ کتاب استفاده میشود.
گرماژ این نوع کاغذ بین 70 تا 90 گرم بوده و از کیفیت بالایی برخوردار است. کاغذ آنتیک حجیم تفاوت کمی با کاغذ آنتیک فشرده دارد این کاغذ همان طور که از نامش مشخص است دارای حجم بالایی بوده و برای چاپ کتابهایی که تعداد برگههای کمی دارند بسیار مناسب میباشد زیرا کمک میکند حجم کتاب بیشتر نشان داده شود.
کاغذ لعابدار
اگر بخواهیم یکی از باکیفیتترین کاغذها در صنعت چاپ را معرفی کنیم کاغذ لعابدار یکی از آنها به شمار میآید زیرا این کاغذ از یک طرف دارای پوشش است و به دو نوع ارزان و گرانتر تقسیم میشود که نوع گرانتر آن از کیفیت بالایی بهرهمند است.
در صنعت چاپ از این کاغذ برای تولید اتیکت استفاده میشود و از نوع ارزان آن نیز می توان جهت پوشش دادن جعبههای مقوایی استفاده کرد نکته مهم دیگر در خصوص این کاغذ آن است که از رنگبندی بسیار متنوعی برخوردار است.
در تولید این کاغذ نوعی چسب به کار رفته است که با استفاده از آب حالت چسبناک آن فعال میشود. این کاغذ به شکلها و مدلهای مختلفی ارائه شده است آن در ساخت این کاغذ از چسبهایی استفاده شده است که با آب فعال میشوند. این کاغذ انواع مختلفی دارد و به شکل ورق و یا رول در دسترس فعالان حوزه چاپ قرار گرفته است.
کاغذ بوم (کاغذ کنواس)
کاغذ بوم یا کاغذ کنواس محصولی است که از پارچه پشمی پنبه و کتان با مقاومت بالا ساخته شده است و به همین جهت میتوان از آن برای چادر، بادبان قایق و همچنین کیف و… استفاده کرد اما گذشته از همه اینها این کاغذ بر روی چهارچوبهایی کشیده میشود که بوم نقاشی را تشکیل میدهد و نقاشان و علاقمندان به نقاشی از آن استفاده میکنند.
کاغذ افست
یکی دیگر از محبوبترین کاغذهایی که برای چاپ مورد استفاده قرار میگیرد کاغذ افست است که شبیه کاغذ کارتریج بوده و کمی از آن سفیدتر است. در چاپ لیتوگرافی از کاغذ چاپ افست استفاده میشود زیرا علاوه بر پوشش بالایی که دارد بدون هیچ پرزی ارائه میشود.
کاغذ کرومو
این نوع کاغذ در صنعت چاپ بسیار پرکاربرد است. افرادی که در حوزه چاپ فعالیت دارند این کاغذ را به خوبی میشناسند. این کاغذ پوشش بسیار بالایی دارد و از یک طرف آن برای چاپ استفاده میشود. به دلیل آن که ضخامت کاغذ کرومو از کاغذ گلاسه بیشتر است دارای پوشش بالاتری بوده و میتوان از آن برای تولید اتیکت و برچسب نیز استفاده نمود.
کاغذهای ابریشم به گونهای تولید شدهاند که سطح رویی آنها نیمه گلاسه و یا نیه مات است این کاغذ جوهر افشان بوده و از الیاف طبیعی در تولید آن استفاده میشود. ویژگی کاغذ ابریشم در آن است که انعکاس نور ندارد. بنابراین برای چاپ عکس و یا محصولاتی که میخواهید نور تابیده شده روی آن منعکس نگردد مناسب میباشد.
لازم به ذکر است مواد اولیهای که در تولید این نوع کاغذ مورد استفاده قرار میگیرد را میتوان برای تولید لباس نیز مورد استفاده قرار داد.
گرماژ کاغذ چیست؟
تا اینجا درباره انواع کاغذ صحبت کرده و اطلاعاتی را درباره آنها با شما در میان گذاشتیم و گفتیم که گرماژ هر یک از آنها چقدر است شاید این پرسش برای شما ایجاد شده باشد که گرماژ به چه معناست و چرا برای کاغذ چنین فاکتوری به کار میرود.
گرماژ کاغذ یکی از مهمترین فاکتورها در تعیین کیفیت کاغذ به شمار میآید که میتوان آن را به صورت وزن و یا به عبارت صحیحتر جرم کاغذ با واحد گرم در واحد سطح آن با واحد متر مربع تعریف کرد.
به عنوان مثال وقتی میگوییم کاغذ فوق دارای گرماژ 80 است به این معنی است که بدین معنی است که یک متر مربع از این کاغذ دارای جرمی برابر 80 گرم میباشد. هرچه مقدار گرماژ بیشتر باشد، کیفیت، استحکام و به مراتب قیمت کاغذ هم افزایش پیدا خواهد کرد.
جمع بندی
تا اینجا سعی کردیم ساختار، ویژگیها و قابلیت نمونههایی از کاغذ را که در صنعت چاپ کاربرد دارد با علاقمندان به این حوزه در میان بگذاریم. بنابراین از آن جا که هر نوع کاغذی برای استفاده در چاپ محصولی خاص مناسب است لازم است که یا در این حوزه اطلاعات کاملی داشته باشید و یا از افرادی که در این حوزه فعالند راهنماییهای لازم را دریافت نمایید.