ارتودنسی عقب بردن فک
بعد از ارتودنسی ممکن است، شما گمان کنید که موقعیت دندانها به جای بهتر شدن در حال بدتر شدن است اما هنگامی که جراح و متخصص ارتودنسی در شیراز فک شما را در حین جراحی جابه جا میکند، آن زمان دندانها به درستی روی هم قرار خواهند گرفت. اگر دچار ناهنجاری فک هستید ارتودنسی عقب بردن فک یکی از کارهایی است که زیبایی خندیدن و صورت ظاهری شما را دوچندان میکند.

درمان جلو زدگی فک پایین به وسیله ارتودنسی جبرانی (کاموفلاژ)
اشخاصی که فک پایین آنها جلو است باید در اسرع وقت برای عقب کشیدن فک پایین خود اقدام کنند. جلو بودن فک پایین یکی از عارضههای شایع است که منجر به بروز آندربایت میشود. افرادی که دچار عارضه آندربایت هستند میتوان به وضوح ناهنجاری و عدم تناسب را در چهره آنها مشاهده نمود. هنگام بسته شدن فک به ویژه درحالت نیمرخ بیماری بیشتر مشخص میشود.
گاهی اوقات شدت عارضه خفیف است و بر روی زیبایی چهره تأثیر نمیگذارد. در حالت کلی این ناهنجاری هر چقدر هم خفیف باشد مشکلات و عوارضی را به دنبال خواهد داشت.
دلایل جلو بودن فک پایین
همین طور که میدانید پیشگیری بهتر از درمان است. اگر بیماران از دلایل بروز ناهنجاری آگاه باشند با مراقبت مناسب میتوانند خود را نسبت به ناهنجاری مصون دارند. فاکتورهایی که در جلوزدگی فک پایین مؤثر است عبارت است از:
عوامل ارثی
وراثت نقش مهمی در بروز اغلب بیماریها دارد.اگر یکی از والدین فک پایینشان جلو باشد احتمال این که فرزند نیز به این عارضه مبتلا شود زیاد است.
ضربه به استخوان های فک بالا
عامل دیگری که در بروز این عارضه و کمبود رشد فک بالا مؤثر است وارد شدن ضربه به فک بالا است. وقتی فک بالا به طور کامل رشد نکند فک پایین جلو زده به نظر میرسد.
دلایل نیاز به عقب کشیدن فک پایین
اگر جلو بودن فک پایین خفیف باشد به گونه ای که در چهره نمایان نباشد باز هم لازم است فک پایین خود را عقب بکشید. در صورتی که اقدامات درمانی مناسب را برای عقب کشیدن فک پایین خود انجام ندهید دچار عارضه های زیر میشوید:
- پوسیدگی دندان های ردیف بالا و پایین در اثر ساییدگی بدنه دندان ها به یکدیگر
- جویدن ناقص مواد غذایی و بروز اختلالات گوارشی در نتیجه دشواری هضم غذا در معده
- به هم ریختن نظم دندان ها
- مشکل در تکلم طبیعی، صحبت کردن، و تلفظ برخی حروف
- کاهش زیبایی چهره که در نتیجه اعتماد به نفس بیمار تاثیر خواهد بود.
این دسته از بیماران را افرادی تشکیل میدهند که سنین نوجوانی را پشت سر گذاشتهاند. علت جلو زدگی فک پایین میتواند ناشی از رشد ناکافی فک بالا و رشد بیش از اندازه فک پایین باشد. آنها خواهان کوتاهترین راه در کوتاهترین زمان ممکن هستند. همچنین بیرون زدگی دندانهای ثنایای فک پایین و یا بینظمی ثنا یای فک بالا نیز از دیگر موارد کراس بایت جلویی میباشند.
دلایل نیاز به عقب کشیدن فک بالا
ممکن است که جلو بودن فک بالا به حدی باشد که از نظر شکل ظاهری تاثیری بر روی زیبایی شما نگذاشته و در نتیجه درمان آن را ضروری ندانید. اما لازم است بدانید جلو بودن فک بالا می تواند مشکلات زیر را به دنبال داشته باشد:
- با توجه به این که دندان ها بر روی یکدیگر قرار نمی گیرند، در نتیجه غذا بدون این که کامل جویده شود، وارد معده می شود. در چنین شرایطی مشکلات معده بروز کرده و به مرور زمان حاد می شود. عقب کشیدن فک بالا کمک می کند تا مشکلات گوارشی شما کمتر شده و روند درمان را تسریع می کند.
- با توجه به این که در اورجت افزایش یافته و جلو بودن فک بالا دندان های بالایی بیش از حد از دندان های پایینی فاصله دارد و به درستی با هم جفت نمی شوند، بیمار دارای مشکلات تکلمی می گردد.لازم است بدانید که هر چه قدر که جلو بودن فک بالا حادتر باشد، اختلالات گفتاری نیز بیشتر خواهد شد. بارها دیده شده است که با عقب کشیدن فک بالا در فرد بیمار، اختلال در تلفظ برخی از حروف، برطرف می گردد.
روش عقب کشیدن فک بالا با ارتودنسی
روش های متعددی برای عقب کشیدن فک بالا وجود دارد که متخصص ارتودنسی برحسب شدت بیماری و شرایط بیمار، از روش مناسب استفاده می کند. همچنین بسته به این که جلو بودن فک بالا تا چه اندازه حاد باشد، دوره درمانی متفاوت خواهد بود. ارتودنسی به منظور عقب کشیدن فک بالا از متداول ترین روش ها برای درمان این نوع ناهنجاری است. در صورتی می توان به کمک ارتودنسی اقدام به درمان جلو بودن فک بالا نمود که این بیماری حاد نباشد. برای این منظور مراحل درمانی زیر طی می شود:
- ابتدا ارتودنتیست به کمک تصویر برداری از دو فک، درجه جلو بودن فک بالا و میزان انحراف های دندان ها را بررسی می نماید تا مشخص شود آیا امکان عقب کشیدن فک بالا با ارتودنسی وجود دارد یا خیر.
- معمولا ارتودنتیست از هدگیر برای درمان جلو بودن فک بالا در کودکان استفاده می کند. در این سن، فرد در حال رشد بوده و در نتیجه جابجایی فک به راحتی انجام می شود. با توجه به این که نسل جدید برای استفاده منظم از هدگیر کمتر از خود تمایل نشان می دهد اختراعات و روش های جدیدی نیز به عنوان جایگزین هدگیر توسط متخصصین مدرن و با تجربه ارتودنسی مورد استفاده قرار می گیرد.
البته توجه کنید که اگر هدگیر با دقت نصب نشود، نه تنها موفق به عقب کشیدن فک بالا نمی شود بلکه می تواند اختلالات دیگری را نیز به دنبال داشته باشد.
پروسه جراحی فک در بیمارستان چگونه است؟
جراحی فک در بیمارستان و تحت بیهوشی انجام میشود. این عمل معمولاً یک تا چند ساعت طول خواهد کشید. برای جراحی براکتها از روی دندان برداشته نمیشوند و متخصص ارتودنسی برای ثابت بودن دندانها بعد از جراحی میتواند از لاستیک یا ابزارهای دیگر بین فکی کمک بگیرد.
جا به جایی استخوان فک
جراح شما استخوانهای فکین را مناسب با نیاز شما و شرایط از پیش تعیین شده جابجا میکند. در برخی از موارد ممکن است استخوان افزوده شود، در برخی موارد ممکن است استخوان برداشته یا سوهان کشیده شود و در مواردی هم استخوانها دچار تغییر میشوند.
استفاده از سیم و کش ها
در دهههای قبل برای جراحی فک از ابزارهایی استفاده میشد که بیمار تا مدتی پس از جراحی نمیتوانست دهان خود را بازکند و برای تغذیه با مشکل رو به رو میشد. امروزه برای حفظ فکین در موقعیت جدید و عقب بردن فک جراح از ابزارهایی نظیر صفحات، پیچها، سیمها و کشها استفاده میکند بنابراین بیمار میتواند تا حدی دهان خود را باز کند و از سوپهای نرم و یا مایعات استفاده کند.