از هر ۴ کودک بالای ۵ سال ۲ نفر اضافه وزن دارد/ انجام غربالگری وزن و قد دانش آموزان از ابتدای سال تحصیلی

از هر ۴ کودک بالای ۵ سال ۲ نفر اضافه وزن دارد/ انجام غربالگری وزن و قد دانش آموزان از ابتدای سال تحصیلی

احمد اسماعیل زاده مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی خبر فوری اظهار کرد: آمار اضافه وزن و چاقی در کودکان زیر ۵ سال حدود ۲ درصد است در قیاس  کودکان زیر ۵ سال کشور های منطقه  ایران وضعیت مطلوبی دارد. هرچند در این کودکان مشکلی نداریم و آموزش های تغذیه ای در کشور برای بهبود  وضعیت برگزار می کنیم.

وی افزود: مشکل اصلی در حوزه چاقی و اضافه وزن مربوط کودکان و نوجوانان  بالای ۵ سال به ویژه کودکانی که در سنین مدرسه هستند و آمار چاقی در نوجوانان تقریبا ۲۳ درصد است که به این معنا است از هر ۴ کودک ۲ نفر مبتلا به چاقی و اضافه وزن است؛ این آمار در استان ها متفاوت است و آمار چاقی در استان های شرقی و جنوب شرقی پایین تر و در استان های شمالی آمار بالاتری را شاهد هستیم اما مجموع آمار چاقی در کشور ۲۳ درصد است.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت عنوان کرد: افرادی که در دوران کودکی و نوجوانی چاق هستند به احتمال ۷۰ الی ۷۵ درصد در بزرگسالی به چاقی مبتلا می شوند. اگر بخواهیم چاقی را در کشور کنترل کنیم باید جلو بحران چاقی را در کودکان و نوجوان بگیریم.

اسماعیل زاده درباره اقدامات و برنامه وزارت بهداشت در خصوص چاقی کودکان بیان کرد: یکی از بحث ها پایگاه تغذیه سالم و بوفه مدارس است  که هر ساله دستورالعمل مربوطه با همکاری آموزش و پروش بازبینی می کنیم واین دستورالعمل را به دانشگاه ها ابلاغ می کنیم که تحت نظارت کارشناسی بهداشتی که در دانشگاه ها انجام می شود مواد غذایی از نظر تغذیه کنترل شود.

وی با اشاره به اینکه دستورالعمل در وزارت بهداشت تدوین و ابلاغ می شود عنوان کرد: در اجرای این دستورالعمل در مدارس با مشکلات عدیده ای داریم براساس آخرین آماری که ازمدارس دریافت کردیم کمتر از یک چهارم بوفه های مدارس و پایگاه های تغذیه سالم کشوراز دستور العمل وزارت بهداشت تبعیت می کنند و حدود سه چهارم ازبوفه ها و پایگاه های تغذیه سالم از این دستورالعمل عمل نمی کنند ما در وزارت بهداشت هم نمی توانیم با آنها برخورد های قانونی لازم را به دلیل ایجاد بحران در مدارس انجام دهیم.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درخواست والدین دانش آموزان و اجاره بوفه ها به بخش خصوص  توسط مدارس به دلیل نداشتن در آمد اختصاصی علت عمل نکردن بوفه های مدارس به دستورالعمل تغذیه ای وزارت بهداشت دانست.

اسماعیل زاده افزود: دربوفه هایی که به بخش خصوصی اجاره داده می شود ماده های غذایی موجود در بازار کشور عرضه می شود مدیر مدرسه از پس فروشنده برنمی آید که مواد غذایی ناسالم در بوفه ارائه نشود که در این راستا به مدیران مدرسه اعلام کردیم که در اجاره نامه با بخش خصوصی دستورالعمل وزارت بهداشت قید شود.

وی عنوان کرد: آموزش های تغذیه برنامه دیگر وزارت بهداشت در مدارس است که در حال حاضر این آموزش ها توسط هزار و ۵۰۰ کارشناس تغذیه ارائه می شود. براساس دستورالعمل کارشناسان تغذیه ای در مراکز جامع سلامت حضور دارند موظف هستند که هرماه حداقل یک بحث برون بخش در ادارات سازمان و مدارس داشته باشند. در نهایت گزارش این آموزش ها را از مدارس جمع آوری می کنیم. همچنین آموزش هایی هم برای والدین و معلمان برای پیشگیری و کنترل اضافه وزن ارائه می دهیم.

اسماعیل زاده تصریح کرد: یکی از اولویت های ما دراین زمینه تدوین نقشه راه کنترل چاقی و اضافه وزن در کودکان کشور است که این سند برای ۱۰ سال اینده تدوین می شود. این نقشه راه توسط محققین و اساتید تدوین می شود و براساس این نقشه راه سیاست های اجرایی انجام می شود.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بیان اینکه غربالگری کودکان دراین زمینه اولویت دیگر وزارت بهداشت است عنوان کرد: غربالگری از نظر قد و وزن از ابتدای سال تحصیلی با همکار آموزش و پرورش انجام خواهد شد که در این غربالگری کودکان مبتلا به اضافه وزن لاغری و کوتاهی قد به کارشناسان تغذیه مراکز بهداشتی ارجاع می شوند و توصیه های تغذیه و کنترل چاقی از سوی کارشناس تغذیه ارائه می شود.

وی خاطرنشان کرد: در این زمینه بحث فعالیت بدنی هم وجود دارد که دفتر ما متولی آن نیست و افراد در دفاتر مدارس پیگیر این موضوع هستند.

انتهای پیام/