منظور از افت فشار پکیج، کاهش فشار آب گرم خروجی از پکیج است که باعث میشود آب گرم با فشار کمتری از شیر آب گرم بیرون بیاید. پکیجهای دیواری معمولاً دارای یک مداربسته آب هستند که در آن آب گرم از مبدل پکیج عبور میکند و بهوسیله یک پمپ در این مدار به گردش درمیآید. در حالت عادی، این مدار باید تحتفشار مشخصی قرار داشته باشد تا آب گرم با فشار کافی از شیر آب گرم خارج شود؛ اما گاهی اوقات، به دلایل مختلف، فشار این مدار کاهش مییابد که به آن افت فشار پکیج گفته میشود.
علت افت فشار پکیج چیست؟
علت افت فشار پکیج ممکن است ناشی از دلایل مختلفی باشد. این موارد بسته به مشکل موجود به روشهای مختلفی قابلحل هستند. در صورت عدم توجه به این موارد و یا عدم تعمیر آنها، ممکن است مشکلات زیادی در این رابطه برای شما ایجاد نماید. در ادامه به بررسی مهمترین دلایل افت فشار آب خواهیم پرداخت.
علت افت فشار پکیج به دلیل نشتی
نشتی در لولهها:
نشتی در لولههای آب گرم و سرد یکی از اصلیترین دلایل افت فشار در پکیج است. این نشتی میتواند در اتصالات، زانوها یا هر نقطه دیگری از لولهها رخ دهد.
علاوه بر بازرسی چشمی، میتوان با استفاده از تست فشار هوا یا آب، محل دقیق نشتی را شناسایی کرد. نشتی باید در اسرع وقت برطرف شود تا از خسارات بیشتر جلوگیری شود.
نشتی در شیر تخلیه:
شیر تخلیه معمولاً در پایینترین نقطه سیستم گرمایشی قرار دارد و برای تخلیه آب از سیستم استفاده میشود. اگر این شیر به درستی بسته نشده باشد، آب بهتدریج از سیستم خارج میشود و باعث افت فشار میگردد؛ بنابراین باید شیر تخلیه را بازدید کرد و در صورت نشتی، آن را تعمیر یا تعویض نمود.
نشتی در پمپ پکیج:
پمپ پکیج وظیفه گردش آب در مدار بسته را بر عهده دارد. اگر پمپ نشتی داشته باشد، آب بهتدریج از سیستم خارج میشود که میتواند منجر به افت فشار شود. در این موارد، باید پمپ را بازرسی کرده و در صورت لزوم تعویض نمود.
نشتی در مبدل حرارتی:
مبدل حرارتی پکیج، محل انتقال گرما از کوره به آب است. اگر مبدل حرارتی سوراخ شده یا ترک برداشته باشد، آب از آن نشت میکند و فشار سیستم کاهش مییابد. تعویض مبدل حرارتی معمولاً هزینه زیادی دارد، اما گاهی نیاز به تعویض دارد و به همین قبل از سوراخ شدن باید به مواردی که سبب خرابی آن میشوند، توجه کرد.
- هواگیری:
وجود هوا در رادیاتورها:
هوا میتواند بهمرورزمان در رادیاتورها جمع شود که باعث کاهش کارایی آنها و در نتیجه افت فشار میشود. برای رفع این مشکل، باید شیرهای هواگیری رادیاتورها را بهصورت دورهای باز کرد تا هوای داخل خارج شود.
وجود هوا در پکیج:
یکی از دلایل نشتی پکیج ، جمع شدن هوا در پکیج و لوله های آن است. این امر میتواند بر عملکرد پمپ و گردش آب تاثیر منفی بگذارد. برای حل این مشکل، باید از یک متخصص کمک گرفت تا سیستم را به طور کامل هواگیری کند. همچنین میتوانید برای دوره لوله کشی ساختمان و یا آموزش تعمیرات پکیج در یک آموزشگاه تخصصی با هزینه اندک اقدام نمایید تا مشکلات لوله کشی و یا حتی پکیج را خود شما بدون مشکل در منزل رفع کنید.
- مشکلات مربوط به شیر پرکن:
شیر پرکن معیوب:
شیر پرکن نقش مهمی در تنظیم و حفظ فشار مناسب در سیستم پکیج دارد. اگر این شیر معیوب باشد، ممکن است نتواند به درستی آب را به سیستم تزریق کند یا باعث نشتی شود. در چنین مواردی، باید شیر پرکن را تعمیر یا تعویض نمود.
فیلتر شیر پرکن کثیف:
شیر پرکن معمولاً دارای یک فیلتر ریز است که از ورود ناخالصیها به سیستم جلوگیری میکند. این فیلتر با گذشت زمان میتواند گرفته و کثیف شود که مانع از عبور آب میشود؛ بنابراین باید فیلتر را به طور منظم تمیز کرد تا جریان آب به درستی برقرار باشد.
چگونه میتوان مشکل کاهش فشار آب در پکیج را حل کرد؟
جهت رفع مشکل کاهش فشار آب در پکیج، اولین قدم بازرسی دقیق کل سیستم گرمایشی از جمله پکیج، لولهها، رادیاتورها، اتصالات و شیرهای مختلف است تا هرگونه نشتی احتمالی شناسایی و برطرف شود. نشتیها باعث خروج آب از سیستم و در نتیجه کاهش فشار میشوند، بنابراین باید در اسرع وقت رفع گردند. همچنین هواگیری کامل سیستم از طریق باز کردن شیرهای هواگیری رادیاتورها و کمک گرفتن از یک متخصص برای هواگیری کلی لولهها و پکیج ضروری است.
پس از رفع نشتیها و هواگیری، باید شیر پرکن را باز کرد تا آب به میزان لازم به سیستم اضافه شود و فشار به حد مطلوب (معمولاً 1 تا 1.5 بار) برسد.
پس از رسیدن به فشار مناسب، شیر پرکن (محافظ ایمنی جهت جلوگیری از افزایش بیرویه فشار در پکیج) باید کاملاً بسته شود.
در این مرحله قطعاتی مانند شیر پرکن، منبع انبساط، پمپ، شیر سه راهه و مبدل حرارتی نیز باید از نظر عملکرد صحیح بررسی شوند و در صورت معیوب بودن، تعویض گردند.
علاوه بر موارد فوق، تنظیمات پکیج نیز باید به دقت انجام شوند. پارامترهایی مانند دمای آب گرم و فشار سیستم؛ باید در محدوده مناسب تنظیم شوند تا پکیج بتواند عملکرد مورد نظر را داشته باشد. همچنین سیستم برق پکیج و اتصالات برقی آن باید از نظر صحت عملکرد بررسی شوند.
آیا میتوان فشار پکیج را بهصورت دستی تنظیم کرد؟
در پکیجهای گرمایشی مدرن، امکان تنظیم دستی فشار وجود دارد که به کاربر این قابلیت را میدهد تا فشار سیستم را بر اساس میزان استفاده و همچنین وضعیت پکیج تنظیم نمایند. این کار بهوسیله دو قطعه اصلی که شامل گیج فشار و شیر تنظیم فشار، است قابل تنظیم است.
گیج فشار، یک ابزار کاربردی است که فشار فعلی سیستم را بهصورت یک عقربه نشان میدهد. این گیج معمولاً به شیوه مستقیم روی بدنه پکیج نصبشده است تا کاربر بهراحتی بتواند فشار را مشاهده کند. پیچ تنظیم فشار نیز در مجاورت گیج قرار دارد و با چرخاندن آن، میتوان فشار سیستم را افزایش یا کاهش داد.
برای تنظیم فشار، ابتدا باید فشار فعلی را با استفاده از گیج بررسی کرد. سپس، در صورت نیاز به تغییر فشار، پیچ تنظیم را پیداکرده و با چرخاندن آن در جهت مناسب، فشار را به مقدار دلخواه افزایش داد. پس از انجام تنظیم، لازم است مجدداً فشار را با گیج کنترل کرد تا از تنظیم صحیح آن اطمینان حاصل شود. این فرایند ساده به کاربر امکان میدهد تا فشار سیستم را متناسب با شرایط مختلف، مانند دمای محیط، تعداد افراد و غیره، تنظیم کند و از این طریق، عملکرد بهینه پکیج گرمایشی را تضمین نماید.
در صورت تنظیم فشار از این طریق باید میزان فشار بهصورت هرچند روز یکبار کنترل شود. این کار علاوه بر افزایش مدت سلامتی پکیج، از خرابی آن نیز در اثر افت فشار جلوگیری خواهد کرد.
آیا میتوان یکبار برای همیشه، فشار پکیج را تنظیم کرد؟
تنظیم یکبار برای همیشه فشار پکیج امکانپذیر نیست. دلیل این امر این است که عوامل مختلفی بر فشار پکیج تاثیر میگذارند که دائماً در حال تغییر هستند. این عوامل عبارتاند از:
فشار آب ورودی: فشار آب شهری در طول روز و بر اساس تقاضا نوسان دارد. اگر فشار آب ورودی کم باشد، فشار پکیج نیز کاهش مییابد.
دمای آب: دمای آب گرم مصرفی نیز بر فشار پکیج تاثیر میگذارد. در زمستان که نیاز به آب گرم بیشتر است، فشار پکیج افزایش مییابد.
مصرف آب گرم: همزمان با باز شدن شیر آب گرم در خانه، پکیج روشن میشود و فشار آن افزایش مییابد. با بسته شدن شیر، پکیج خاموش میشود و فشار آن کاهش مییابد.
وضعیت رسوب و جرم داخل پکیج: رسوب و جرم داخل پکیج میتواند موجب افت فشار آن شود.
تنظیمات پکیج: برخی از پکیجها دارای تنظیماتی برای فشار آب گرم هستند. این تنظیمات را میتوان تا حدی تغییر داد، اما باید به خاطر داشت که این تغییرات دائمی نیستند و ممکن است با گذشت زمان نیاز به تنظیم مجدد داشته باشند.
با توجه به این توضیحات، تنظیم یکبار برای همیشه فشار پکیج امکانپذیر نیست. برای اطمینان از عملکرد صحیح پکیج و داشتن فشار آب گرم مناسب، باید به طور مرتب فشار پکیج را چک و در صورت نیاز آن را تنظیم کرد. همچنین برای جلوگیری از افت فشار پکیج، باید به طور مرتب رسوب و جرم داخل آن را تمیز کرد.