در نشست ادبی «گعده امین» مطرح شد؛
مولف کتاب «امین شعرانقلاب»، نگاه رهبر معظم انقلاب به مقوله شعر و شاعری را متاثر از معارف دینی و سلوک اهل بیت (ع) میداند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، نشست «گعده امین» با موضوع واکاوی شخصیت مغفول ادیب انقلاب حضرت آیتالله خامنهای در حوزه کتاب و کتابخوانی با اجرای محمود اکرامیفر عصر امروز در کتابخانه عمومی باباطاهر تهران برگزار شد.
در ابتدای این نشست، حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین انصارینژاد شاعر و نویسنده کتاب «امین شعرانقلاب» درباره شخصیت ادبی رهبر معظم انقلاب گفت: ما در دیدار سالانه و اختصاصی شاعران با رهبرانقلاب که در نیمه ماه مبارک رمضان رقم میخورد، همواره از احاطه ایشان به ادبیات کهن و معاصر شگفتزده می شویم. خود من حدود ۱۴ سال پیش بود که برای اولین بار نام « واعظ قزوینی» را از زبان ایشان شنیدم که فرمودند: «واعظ قزوینی شاعری است در تراز کلیم کاشانی» این در حالی بود که دیوان این شاعر آخرین بار حدود چهل سال پیش منتشر شده بود.
وی اظهار کرد: همیشه برای من جای تعجب و تاسف دارد که چرا یک اثر پژوهشی یا یک کتاب درباره این احاطه و تسلط ایشان نوشته نمی شود.
انصارینژاد ضمن خواندن بخشهایی از کتاب «امین شعرانقلاب» که شامل نظرات رهبر انقلاب درباره شاعران کهن و معاصر شعر فارسی است افزود: حضرت آقا از پیش از انقلاب در ادبیات یک چهره شناخته شده بودند و با ادیبان و شاعرانی همچون زندهیادان اخوان ثالث و ابتهاج و دکتر شفیعی کدکنی مراوده داشتند. ایشان درباره خیلی از رمان های برجسته دنیا به صورت تخصصی نظر دادهاند. سخنرانی برجسته و پرباری که در اواسط دهه شصت در کنگره حافظ درباره لسانالغیب داشتند هنوز هم خواندنی و قابلاستفاده است.
این شاعر و پژوهشگر ادبی عنوان کرد: نگاه حضرت آقا به مقوله شعر کاملا متاثر از معارف دینی و سلوک اهل بیت (ع) است چرا که هم پیامبر اکرم (ص) و هم ائمه اطهار(ع) نگاه خاصی به هنر شعر داشتند.
وی افزود: همه شنیدهایم که وقتی «دِعبل خزاعی» قصیده معروفش را در محضرحضرت علی بن موسی الرضا (ع) خواند، حضرت فرمودند که اجازه می دهید من دو بیت دیگر هم به این اشعار اضافه کنم و آن ابیات پر سوز و گداز را سرودند که «و قبر بطوس یالها من مصیبه/ الحت علی الاحشاء بالزفرات/ الی الحشر حتی یبعثالله قائماً/ یفرج عنا الغم و الكربات» (و قبری که در طوس است. وای از آن مصیبت که تا قیامت آتش حسرت و نالههای جانسوز در وجود من میافزاید. تا آن روزی که خداوند قائمی را ظاهر کند که فرجی بر غمها و مصیبتهای ما است). یا شاعران دیگری مثل «کمیت اسدی» و «حسان» را در تاریخ اسلام داریم.علامه امینی در جایی میگوید:«شعرا باعث شدند که فرهنگ غدیر ماندگار شد» هر جریانی که در تاریخ اسلام تداوم پیدا کرده است وابسته به شعر و ادبیات است.
انصارینژاد عنوان کرد: ارتبا با محافل ادبی و گعده های شاعرانه همواره برای رهبر معظم انقلاب دارای اهمیت بوده است.خاطرم هست که یک سال ایشان در محفل شعرای ماه رمضان خطاب به حاضران فرمودند که معطل دستگاههای فرهنگی نشوید و صراحتاً اما به زبان مزاح گفتند از این دستگاهها آبی گرم نمیشود و بروید سراغ محافل ادبی؛ همانگونه که خود ایشان پیش از انقلاب در محافل ادبی مشهد مثل انجمن فرخ بسیار فعال بودند. این همان تاثیر بسیار شگفت شعر است که متاسفانه هنوز هم شعر را در غربت میبینیم. ای کاش این نگاه راهبردی حضرت آقا به شعر و ادبیات به دستگاههای فرهنگی کشور تسری پیدا میکرد.
وی در توضیح عناصر مورد تأکید رهبر معظم انقلاب در بحث شعر نیز گفت: ایشان در محفل شاعرانه سال گذشته تأکد زیادی بر اهمیت تصویرسازیهای خیال آمیز در شعر داشتند. رهبر انقلاب معتقدند که در شعر خوب هنرمندیهای زبانی و صور خیال در اوج بوده و همزمان، عنصر محتوا و اندیشه هم در آن پررنگ است. اگر شعر محتوا داشته باشد، اما کلام آن سست باشد ماندگار نخواهد شد.
انصارینژاد افزود: ایشان در جلسات شعرخوانی فعالانه و هوشیارانه به شعرها گوش می دهند. در محافل شعری ماه رمضان روی تک تک ابیات و کلمات که شاعران می خوانند حساسیت دارند و حتی اگر کلمه ای را به خاطر صدای آرام شاعر یا مشکل سیستم صوتی متوجه نشوند همان جا می پرسند. وقتی یک چهره برجسته و اندیشمند و سیاستمداری بی نظیر مثل ایشان با این حساسیت شعر را دنبال میکند و به جریان سازی های شعر به عنوان تأکید دارند ما هم باید برای شعر اهمیت قائل شویم.
وی در پاسخ به پرسش اکرامیفر که از او درباره مهمترین توصیه مقام معظم رهبری به شاعران پرسیده بود نیز گفت: ایشان همواره روی اندیشهمحوری تأکید دارند و معتقدند که شعر در کنار زیباییهای زبانی و تخیل حتما باید حرفی برای گفتن و دردی برای گریستن داشته باشد. از سوی دیگر شعر باید به منابع نور اتصال داشته باشد. بسیاری از شاعران بزرگ ما در گذشته لقب «حکیم» داشتند چون علاوه بر قریحه شاعری، بر علوم دیگری همچون فقه، فلسفه، ریاضیات،کلام، طب و … هم مسلط بودند.
انصارینژاد افزود: شاعر نباید در واکنش به حوادثی که در پیرامون خودش و جهان بشریت رخ میدهد، بی تفاوت باشد. در تقابل بین جبهه حق و باطل سکوت و انفعال شاعر قابل قبول نیست. جهان شعر جهان گسترده ای است و شاعر نباید به وضع موجود محدود و قانع باشد. ایشان همواره نگاه امیدوارانهای به شاعران جوان داشتهاند و معتقدند که اگر شاعران جوان کشور با همین قوت به مسر خود ادامه دهند حتماً افقهای بزرگی پیش روی آنها خواهد بود.
وی گفت: رهبر معظم انقلاب هر سال در انتهای شعرخوانی شاعران در محفل شعرخوانی ماه مبارک رمضان نکات ادبی و تخصصی مهمی را بیان میکنند. یکی از ضعفها و خلاءهای نهادهای ادبی و فرهنگی ما این است که به این دغدغهها به اندازه کافی توجه نمیشود در حالی که همین سخنان کوتاه بسیار راهگشا و مهم است.
در پایان این مراسم که با حضور تعدادی از چهرههاي فرهنگي، كتابداران و علاقهمندان به کتاب برگزار شد از حجتالاسلام انصارینژاد مولف کتاب «امین شعر انقلاب» تقدیر به عمل آمد.