یکی از مواردی که هر برقکار ماهری باید به آن تسلط داشته باشد، نحوه نصب انواع کنتورها است. به همین دلیل است که آموزش نصب کنتور سه فاز و تک فاز در لیست سرفصل های دوره گنجانده شده است. کنتورها انواع مختلفی دارند، برای مثال احتمالاً همه شما 2 دسته کنتورهای مکانیکی قدیمی و کنتورهای هوشمند جدید را در منازل افراد مختلف دیده اید. با ما در دپارتمان آموزش برق مجتمع فنی حرفه ای دارالفنون همراه باشید، تا علاوه بر آشنایی با انواع کنتور نحوه کار آن ها را نیز بیاموزید.
کنتور چیست؟
پیش از آن که بخواهیم در مورد آموزش نصب کنتور سه فاز صحبت کنیم، بهتر است بدانیم که خود کنتور برق چیست. در این باره می توان گفت کنترل وسیله ای است که از آن برای اندازه گیری مقدار انرژی الکتریکی مصرفی استفاده می شود. این مقدار اندازه گیری شده به طور معمول بر حسب واحد کیلو وات ساعت نمایش داده می شود. این واحد همان مقداری است که به عنوان ژول نیز شناخته می شود.
تفاوت کنتورهای سه فاز و تک فاز در چیست؟
همانطور که از نام این کنتورها می توان حدس زد، از کنتورهای سه فاز برای برق سه فاز و از انواع تک فاز برای برق تک فاز استفاده می شود. نکته ای که در این مورد می تواند در آموزش نصب کنتور سه فاز تاثیرگذار باشد، دقت به تفاوت ولتاژ و جریانی است که هرکدام از این کنتورها می توانند در آن بازه پاسخگو بوده و صحیح کار کنند.
انواع کنتور
نکته پایانی پیش از شروع بخش اصلی موضوع یعنی آموزش نصب کنتور سه فاز مربوط به شناخت انواع کنتور برق است. انواع کنتورها برق شامل موارد زیر هستند:
- کنتورهای اکتیو : از این نوع کنتور برای اندازه گیری انرژی برق مصرفی اکتیو استفاده می شود.
- کنتورهای ریکتیو : از این نوع کنتور برای اندازه گیری انرژی برق ری اکتیو استفاده می شود.
آموزش نصب کنتور تک فاز و سه فاز
برای آموزش نصب کنتور سه فاز، بهتر است ابتدا شیوه نصب کنتورهای تک فاز را به شما آموزش دهیم. برای این کار باید سیم فاز را به ابتدای سیم پیچ جریان وصل کرده و خروجی فاز را از انتهای آن بگیرید. ضمناً لازم است دو سر سیم پیچ ولتاژ را به فاز و نول وصل کنید. زمانی که مصرف از کنتور استفاده می کند، دیگر جریان مصرف شده از سیم پپیچ جریان میگذرد و در آن یک میدان مغناطیسی ایجاد میکند. ضمناً سیم پیچ ولتاژ که همیشه به اختلاف پتانسیل ثابتی متصل است، میدان مغناطیسی یکپارچه ای را ایجاد کرده که آن نیز به همین دلیل همواره ثابت خواهد بود. کنش دو میدان مغناطیسی حاصل بر یک دیگر باعث چرخش صفحه کنتور در انواع کنتورهای مکانیکی می شود.
این امر شرایط لازم برای محاسبه میزان برق مصرفی را فراهم می کند. شکل زیر نمایی شماتیک از نحوه نصب کنتورهای تک فاز است.
آموزش نصب کنتورهای سه فاز
حال که نصب کنتورهای تک فاز را فرا گرفته اید، باید بدانید که نصب کنتورهای صه فاز نیز تفاوت چندانی با مورد قبلی ندارد. مهمترین نکته ای که باید در زمینه آموزش نصب کنتور سه فاز به شما بگوییم شامل آن است که در برق سه فاز شما با سه عدد سیم فاز (L1 ، L2 و L3) سر و کار دارید. این در حالی است که مانند برق تک فاز، تنها یک سیم نول دارید. در این صورت کاملاً واضح است که شما باید بر روی کنتور خود نیز سه مدار کوچک مانند شکل بالا ایجاد کنید که در واقع هر سه خروجی نول به یک سیم یک تا متصل خواهند شد.
امیدواریم این مطلب برای شما هنرجویان عزیز مفید واقع شود. چنانچه قصد شرکت در هر یک از دوره های را دارید، با ما در تماس باشد.
برق سه فاز
برق سه فاز به وسیله موتور ژنراتور تولید میگردد و قسمت موتور ژنراتور به وسیله سه عدد کویل برق سه فاز با اختلاف صد و چهل درجه الکتریکی جدا می شوند.
در این جا برق تولید شده دینام به خط انتقال و توزیع در بخش توزیع فرعی موتور انتقال پیدا میکند.
در برخی از ساختمان ها به جریان برق تک فاز و جریان برق سه فاز نیز نیاز دارند و به انتقال دهنده دوم وصل میشوند و برق سه فاز را میگیرد.
در اتصال ستاره ایی سه فاز چهار رشته سیم وجود دارد که سه تا برق سه فاز و سیم دیگر نول می باشد.
معمولا موتور برق سه فاز به عنوان مصرف کننده مستقیما به برق سه فاز وصل شود.
برق سه فاز تا چهارصد ولت به شکل یک سیم نول دارد که دارای رنگ های قرمز ، زرد و فاز آبی مشخص شده اند.
چرایی برق سه فاز
در راه اندازی بعضی از تجهیزات مانند کمپرسورها یا موتورها برای کارکرد انها به جای منبع برق تک فاز باید از جریان سه فاز استفاده کنیم.
معمولا در خانه ها تامین کننده برق تک فاز برای راه وسایلی مثل ماشین های ظرف شویی و لباس شویی، یخچال و یا تلویزیون استفاده میگردد.
برای درک بهتر مقاله آموزش نصب کنتور برق سه فاز بهتر است که با چرایی استفاده از این برق آشنا شوید.
دقت کنید در مراکز های تجاری صنعتی و تولیدی چون دارنده موتورهایی با گشتاور بالا هستند نیاز به برق سه فاز دارند و دارای نیرو هستند و نیازمند ولتاژ بالا در سیستم هستند.
آموزش نصب کنتور برق سه فازو سیم کشی آن
برای اتصال سیم کشی برق سه فاز ابزار مواد خاصی مورد نیاز است و باید یک سری اقدامات برای سیم کشی انجام شود.
از جمله این قطعات میتوان به کنتور برق سه فاز ، کلید کمپکت سه قطبی،سه عدد کلید دو قطبی ، سه عدد فیوز مینیاتوری سه پل، چند عدد کلید تک قطبی شانزده آمپر، عدد کلید تک قطبی ده آمپر، تابلو توزیع برق، شینه برای اتصال خط نول، شین مسی برای متصل شدن فیوز میناتوری ، شین مسی برای خط اتصال به زمین و ارت اشاره کرد.
این سیم کشی برای ساختمان منزل میباشد که بیشتر جریان تک فاز در نظر گرفته می شود اگر برای ساختمان نیاز به جریان برق سه فاز دارید میتوانید مرحله نصب کنتور سه فاز را نادیده بگیرید.
سیم کشی این جهیزات در آموزش نصب کنتور برق سه فاز بسیار حائز اهمیت می باشد.