آینده کشور با تصمیمات سخت سران قوا تعیین خواهد شد/ پیش شرط دیپلماسی اقتصادی ، دستیابی به توافق حداقلی است

به گزارش خبرگزاری خبر فوری دولت چهاردهم در حالی سرکار آمد که با چالش های مختلف از جمله چالش های اقتصادی مواجه بود و در این مسیر مسعود پزشکیان با شعار وفاق و عملیاتی کردن آن سعی در مشارکت همه جناح ها و احزاب سیاسی برای حل مشکلات دارد.  

مرعشی: آینده کشور با تصمیمات سخت سران قوا تعیین خواهد شد

در همین راستا  حسین مرعشی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در گفت وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری خبر فوری دیدگاه های خود را درباره وضعیت اقتصادی چالش های دولت مسیر اصلاحات انتخابات شورای شهر و سیاست خارجی بیان کرد.

وی همچنین بر اهمیت تصمیمات اساسی و تجدیدنظر در سیاست های کلان تأکید می کند و بر این باور است که با اراده جمعی و اقدامات درست می توان کشور را از این بحران ها عبور داد و به سوی رشد و توسعه پایدار حرکت کرد.

مشروح این گفت وگو را در ادامه می خوانید.

ضرورت تجدیدنظر در سیاست های کلان برای عبور از بحران های اقتصادی

خبر فوری: دولت وفاق که هنوز کمتر از یک سال از آغاز به کار آن می گذرد با مسائل و چالش هایی مواجه بوده است. عملکرد این دولت را تاکنون چگونه ارزیابی می کنید؟ برخی از مشکلات اقتصادی از جمله ناترازی ها نوسانات بازار ارز و تورم مستقیماً به گردن دولت چهاردهم و شخص آقای پزشکیان افتاده است. دیدگاه شما در این خصوص چیست؟

مرعشی:  مسائل ایران یک سیر تاریخی داشته و امروز به نقطه ای رسیده ایم که فراتر از دولت های مختلف با یک روند فرسایشی روبه رو هستیم. تفاوتی نداشت که دولت آقای رئیسی ادامه می یافت یا آقای جلیلی روی کار می آمد چرا که این مشکلات ریشه ای و ساختاری هستند و ما در مسیر فرسایشی تصمیم نگرفته ایم تا تغییر جهت دهیم.

مشکلات فعلی اقتصادی کشور یک شبه ایجاد نشده اند. برای مثال کمبود ۲۰ هزار مگاواتی برق کسری گاز در زمستان و نیاز به استفاده از سوخت مایع برای نیروگاه ها همگی حاصل سال ها روند منفی در اقتصاد ایران بوده اند. اکنون کشور از مرحله «ابرچالش ها» عبور کرده و در بسیاری از حوزه ها به نقطه بحران رسیده است: آب مصرف بنزین مسکن گاز برق کسری بودجه دولت و مشکلات صندوق های بازنشستگی. این مسائل با تصمیمات معمولی و اصلاحات جزئی حل نمی شوند؛ بلکه نیازمند تجدیدنظرهای اساسی در سیاست های اقتصادی خارجی و داخلی هستیم.

برای خروج از این وضعیت سران قوا باید با ارشاد مقام معظم رهبری وارد مرحله تصمیم گیری های سخت شوند. تصور اینکه با تغییر چند وزیر یا جابه جایی رئیس کل بانک مرکزی مشکلات اقتصادی حل خواهد شد اشتباه است. کشور نیاز به تصمیمات بنیادین دارد که مسیر را تغییر دهد و منحنی های نزولی را به صعودی تبدیل کند.

خبر فوری: برخی معتقدند که مشکلات کشور را می توان به ضعف دولت اختلاف بین دولت و مجلس یا ناتوانی مجلس نسبت داد. نظر شما چیست؟

مرعشی: نه ایران به نقطه ای رسیده که دیگر نمی توان مشکلات را به ناتوانی دولت یا مجلس خلاصه کرد. کشور نیازمند تغییرات اساسی است. اگر این موضوع را جدی نگیریم شرایط روزبه روز بدتر خواهد شد. روند نزولی کنونی و فرسایشی بودن مشکلات باید تغییر کند.

در سیاست خارجی لازم است ضمن حفظ اصول استقلال و عزت به سمت تعاملات بین المللی برویم تا از مرحله تحریم ها عبور کنیم. حتی اگر امکان رفع کامل تحریم ها وجود نداشته باشد باید در برخی حوزه ها شرایط را بهبود بخشید تا بتوان از منابع خارجی استفاده کرد.

در سیاست داخلی نیز باید از آشفتگی کنونی عبور کنیم. در حوزه اقتصاد دو راه پیش روی ماست: یا باید یک شوک سنگین وارد کنیم و یارانه ها را حذف کنیم و تبعات آن را بپذیریم یا در کوتاه مدت از منابع خارجی برای رشد اقتصادی استفاده کنیم. در حال حاضر رشد اقتصادی ایران حدود ۱.۵ تا ۲ درصد است درحالی که تورم بالای ۴۰ درصد مردم را روزبه روز فقیرتر می کند.

خبر فوری: برگردیم به ۹ ماه پیش دولت تازه پا گرفته و شخص رئیس جمهور درگیر انتخاب وزرا و معاونان بودند. آیا پیشنهادی در این رابطه داشتید؟

مرعشی: خوشبختانه خیر. شخصا برایم تفاوتی نداشت و از مرحله دولتمرد بودن عبود کرده ام.

حزب کارگزاران و انتخابات شورای شهر: برنامه ریزی برای مدیریت شهری کارآمد

مرعشی: آینده کشور با تصمیمات سخت سران قوا تعیین خواهد شد

خبر فوری: برنامه حزب کارگزاران برای انتخابات آینده شورای شهر چیست؟ آیا اصلاح طلبان برنامه ای دارند؟

مرعشی: سیاست متوقف نمی شود و احزاب و جبهه های سیاسی همیشه انتخابات را بررسی می کنند. مهم ترین معیار برای لیست انتخاباتی اصلاح طلبان از جمله حزب کارگزاران توانایی اداره شهرها و روستاهاست. بدون ارزیابی توانایی افراد کسی در لیست قرار نخواهد گرفت.

برای مثال تهران با افزایش ترافیک مواجه است؛ اگر این روند ادامه پیدا کند وضعیت آن در دو تا چهار سال آینده غیرقابل تحمل خواهد شد. مدیریت شهری به افراد شجاع با تجربه و توانمند نیاز دارد که بتوانند ساختارهای ناکارآمد را بشکنند و به مسائل واقعی بپردازند. درصورتی که شورایی نتواند حداقل یکی دو مشکل اصلی تهران را حل کند حضور آن بی معنی است. در سایر شهرها نیز همین رویکرد را داریم.

ترامپ و آینده روابط ایران و آمریکا: از فشار اقتصادی تا دیپلماسی اقتصادی

مرعشی: آینده کشور با تصمیمات سخت سران قوا تعیین خواهد شد

خبر فوری: ترامپ دوباره به قدرت بازگشته است؛ رئیس جمهوری که در دولت دوم روحانی شدیدترین تحریم ها را اعمال کرد و از برجام خارج شد. حالا اعلام کرده که خواهان مذاکره است. در شرایط فعلی ارتباط با آمریکا را چگونه ارزیابی می کنید؟

مرعشی: ترامپ و هوادارانش در آمریکا به دنبال بازگرداندن این کشور به جایگاه نخست اقتصادی جهان هستند. اما اینکه سیاست های تهاجمی او می تواند این هدف را محقق کند یا خیر هنوز مشخص نیست. تاکنون سیاست های اقتصادی او نتیجه عکس داده و بازار بورس آمریکا حدود ۵ درصد افت کرده است.

روابط ایران و آمریکا پیچیده و تاریخی است. از ماجرای تسخیر سفارت آمریکا در سال ۱۳۵۸ تا کودتای ۱۳۳۲ علیه دولت مصدق روابط دو کشور همواره با تنش همراه بوده است. این مسائل در یک دولت خاص مانند دولت ترامپ یا اوباما به طور کامل حل نمی شود.

ترامپ باید بداند که ایران تحت فشار و تهدید تسلیم نخواهد شد. هرچند رفتار او با ایران در مقایسه با دیگر کشورها (مانند مکزیک و کانادا) همراه با احترام بیشتری بوده اما کافی نیست. نمی توان هم زمان نامه ای به رهبر ایران نوشت و بلافاصله در مصاحبه ای از «گزینه های دیگر روی میز» سخن گفت. این ادبیات قدیمی و کلیشه ای شده است.

امروز ایران و آمریکا از نظر اقتصادی به هم نزدیک تر از سیاست هستند. ایران برای رشد اقتصادی بالای ۸ درصد و حل مشکلات خود به منابع خارجی و تکنولوژی خارجی نیاز دارد. از سوی دیگر آمریکا نیز برای تقویت اقتصاد خود نیازمند بازارها و پروژه های اقتصادی است.

اقتصاد ایران جاذبه های زیادی برای دنیا ندارد به دلیل تحریم ها و نداشتن دسترسی به سرمایه گذاری خارجی ظرفیت های آن بلااستفاده مانده است. ما در نفت و گاز بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار در زیرساخت ها بیش از هزار میلیارد دلار و در توسعه صنعتی توسط بخش خصوصی نیز امکان جذب هزار میلیارد دلار سرمایه گذاری داریم. همکاری اقتصادی می تواند تأثیرات مثبتی بر شاخص های سیاسی نیز بگذارد.

بهترین مسیر تمرکز بر دیپلماسی اقتصادی است. این همکاری می تواند در بستر چند ساله زمینه ساز حل مسائل سیاسی نیز شود.

پیش شرط این دیپلماسی دستیابی به یک توافق حداقلی است. آقای ترامپ تأکید کرده که ایران نباید به سلاح اتمی دسترسی داشته باشد؛ ما نیز با فتوای مقام معظم رهبری مسیر دستیابی به سلاح هسته ای را ممنوع کرده ایم. این می تواند مبنای یک توافق حداقلی باشد که بر پایه آن تعامل اقتصادی آغاز شود.

انتهای پیام/