خبر صادرات بیش از 700 فروند کشتی هندوانه از ایران به ترکیه منتشر شد. این خبر با واکنش های زیادی همراه بود چرا که ایران در بحران آب قرار دارد و صادرات هندوانه در واقع صادرات آب است.
به گزارش خبر فوری، شاخص های بین المللی نشان می دهد که اگر بیش از 40 درصد آب تجدیدپذیر مصرف شود، تنش آبی ایجاد می شود، در حالی که در برخی نقاط کشور بیش از 100 درصد آب تجدیدپذیر مصرف می کنیم. یعنی سالانه 1.5 میلیارد بیشتر از تغذیه سفره آب زیرزمینی جمع آوری می کنیم که این امر باعث کسری 136 میلیارد مترمکعبی سفره آب زیرزمینی شده است.
ایران در منطقه ای خشک و نیمه خشک با میانگین بارندگی سالانه کمتر از 250 میلی متر قرار دارد و به همین دلیل در بسیاری از نقاط کشور با مشکل کم آبی مواجه هستیم. این در حالی است که در حال حاضر 90 درصد منابع آبی در بخش کشاورزی مصرف می شود و اگر 10 درصد در آب کشاورزی صرفه جویی کنیم، حدود 9 میلیارد متر مکعب در مصرف آب صرفه جویی می شود و بسیاری از مشکلات تامین آب حل می شود.
اما هیچ اقدامی در این زمینه انجام نمی شود، همچنین شاهد صادرات آبزیان کشاورزی مانند هندوانه هستیم. قاسم تقی زاده خامسی معاون سابق وزیر نیرو در صفحه اینستاگرام خود نوشت که برای تولید یک کیلو هندوانه به طور متوسط 350 لیتر آب مصرف می شود و هزینه هر لیتر آب در کشور حدود 700 تن است.
به گفته وی کشوری که از خشکسالی رنج می برد و بیش از 50 درصد سدهایش خالی از آب است و آب جمعیت آن به کمتر از 1100 متر مکعب رسیده است، چرا باید آب را به صورت هندوانه و گوجه فرنگی به ترکیه صادر کند؟ جمعیت چنده؟1700 مترمکعب؟
خامسی نوشت: یادآوری می کنم که ترکیه در خرداد 1378 تعرفه واردات 10000 هندوانه کشاورز ایرانی در مرز بازرگان را افزایش داد. ترکیه بعد از چین دومین صادرکننده هندوانه در جهان است!
بازتابهای فریبنده معاون سابق وزیر نیرو نشان میدهد که ارزش واقعی آب کشور مشخص نیست و هیچ تلاشی برای حفظ این نشاط صورت نمیگیرد.
داریوش مختاریک، کارشناس ارشد مدیریت منابع آب به خبر فوری گفت: محصول هندوانه و طالبی و جالیزی بیش از 99 درصد در کیلوگرم آب است و ماده خشک آن کمتر از یک درصد وزن آنهاست. ، هندوانه.که محصول را محصول آب می داند. محصول هندوانه یکی از محصولات کم آب است و محصول در هکتار به کمتر از 2 تا 3 ماه آب نیاز دارد و با مصرف آب حدود 2 تا 3 هزار متر مکعب بین 70 تا 100 تن در هکتار تولید دارد. آره.
به گفته وی، حداکثر راندمان هر متر مکعب آب به ازای هر مترمکعب آب مصرفی این محصول بین 250 تا 500 لیتر است. در واقع بیشتر آب مصرفی در مرحله آبیاری در میوه ذخیره می شود و تبخیر و تعرق برگ های این گیاه کم است. یعنی مصرف آب به ازای هر کیلو محصول گندم و جو بالای 1500 لیتر است. اگر محصول هندوانه از بازار داخلی و صادراتی خوبی برخوردار باشد، عملکرد ریالی در هر متر مکعب آب مصرفی هندوانه بیشتر از سایر مرکبات و باغات خواهد بود. تولید هندوانه در مقایسه با گندم، خرما، باغات، مرکبات و انار و بسیاری از باغات و محصولات کشاورزی، آب نسبتاً کمتری مصرف می کند.
این کارشناس ارشد مدیریت آب ادامه داد: با این حال صادرات هندوانه اقدامی منطقی است؟ پاسخ ساده و منفی است. صادرات هر محصول کشاورزی تولید شده از منابع آب هندوانه یا چاه کاملا غیر منطقی است. اما مانند بسیاری از صیفی جات، اگر تولید هندوانه گلخانه ای باشد، صادرات آن منطقی و سودآور است.
مختاری با اشاره به اینکه ایران در تولید عمدتاً خرما و خشکبار و برخی ادویه جات از جمله پسته، انجیر و زعفران مزیت دارد، گفت: تولید محصول انار در برخی مناطق مانند انار ساوه یا قنات های آبیاری نیشکر ایرانی است. قابل دفاع هستند به همین ترتیب می توان از تولید خرما در نوار جنوبی بوشهر و خوزستان با آب های سطحی یا آب قنات های باستانی و تولید انجیر به ویژه در بزرگترین جنگل انجیر جهان یعنی منطقه استهبان دفاع کرد. فارس هم معقول است.
وی افزود: زعفران سرایان و قائنات در خراسان جنوبی در سراسر جهان شناخته شده است. در این میان، تولید یا صادرات هندوانه یا هر محصول دیگری که از آب چاه تولید میشود، بهویژه در استان فارس و یا در مناطق هرمزگا و جیرفت هرگز قابل ممنوعیت نیست. عمده محصولات مبتنی بر آب باید به محیط های گلخانه ای الکترونیکی منتقل شوند. در این راستا حذف پروانه چاه ها و جایگزینی زمین های شهری با محصولات گلخانه ای ضروری است.
این کارشناس ارشد مدیریت منابع آب با اشاره به لزوم توجه به کشت سنتی گندم در مناطق خاصی مانند زمین 50 هزار هکتاری دشت کربلا در مرودشت فارس، گفت: این منطقه است. یکی از ارکان تامین پایدار گندم قرن ها با آب های سطحی رودخانه کر بوده است. حفظ و احیای قنات فداغ در لارستان و همچنین یک کلاس بزرگ مهندسی آب، موضوع مهمی است که امکان کشت محدود و پایدار یک منطقه گلخانه ای یا تامین آب را فراهم می کند.
به گفته وی، به طور کلی در محدوده جغرافیایی کشور نسخه واحدی نداریم، اما حدود یک میلیون و 200 هزار هکتار در طول قرن ها توانسته اند در خارج از کشور در جغرافیای ایران فعالیت کنند. برای جبران کمبودهای غذایی کشور باید این مناطق را دوباره شناسایی و حفظ کرد و برای توسعه صادرات کشاورزی می توان از صنعت گلخانه ای هلند که حدود 5 تا 10 میلیون مترمکعب آب دارد الگو گرفت. هدف صدها میلیون نفر یا بازار تولید محصولات کشاورزی پایدار بود.
به گفته مختاری، دانش گلخانه های الکترونیکی سال هاست که در پارک علم و فناوری تهران ارائه شده و نیازمند حمایت های مالی گسترده در مناطق مختلف به ویژه در مناطق معتدل کشور است. یادمان باشد ما در بحران منابع آبی نیستیم، در بحران منابع آبی هستیم.
انتهای پیام/