اینکه چه چیزی باعث شکست ما می شود، موضوع مهمی است، اما مهمتر از آن، نحوه برخورد با موقعیت شکست است. کنار آمدن با شکست، مهارت بسیار ارزشمندی است که به ما کمک می کند رشد کنیم و از تأثیر منفی روانی شکست بر ما جلوگیری کنیم.
به گزارش روزنامه خبر فوری هموطن او نوشت: هیچ راه فراری وجود ندارد. همانطور که می توانید در دستیابی به یک هدف موفق شوید، احتمال آن نیز به اندازه شکست است. اینکه چه چیزی باعث شکست ما می شود، موضوع مهمی است، اما مهمتر از آن، نحوه برخورد با موقعیت شکست است. کنار آمدن با شکست، مهارت بسیار ارزشمندی است که به ما کمک می کند رشد کنیم و از تأثیر منفی روانی شکست بر ما جلوگیری کنیم. با تمام غم شکست، وقتی راه گریزی نیست، پس چه بهتر که به انتهای یک قتل نگاه نکنی و آماده شوی که تجربه را بگیری و راه را ادامه بدهی.
ویدا ساعی، روانشناس و روان درمانگر به ما می گوید که چه راهکارهایی می توانند به ما کمک کنند تا با شکست به درستی کنار بیاییم. بیایید توضیحات این روانشناس را با هم بخوانیم.
تو تنها نیستی
وقتی شکست می خوریم، اولین چیز این است که فکر کنیم همه مردم موفق، توانا و شاد هستند و آسمان بالای سرمان سیاه است! این مقدمه آغاز واکنش های احساسی است و ما را در گردابی از احساسات منفی و احساس گناه غرق می کند. به یاد داشته باشید که سعی نکنید کسی را بیابید که به هدف نهایی خود و بدون اشتباه دست یافته است. هر فرد موفقی که ملاقات می کنید و با او صحبت می کنید، مطمئناً شروع به صحبت در مورد شکست هایی می کند که منجر به پیروزی شده است. هنگام خواندن داستان زندگی افرادی که به دستاوردهای بزرگ دست یافته اند، فکر نکنید که آنها به اهدافی مانند نوشیدن آب دست یافته اند. نگاهی به زندگی نامه اولین موفقیت ها به شما کمک می کند باور کنید که شکست پایان راه نیست. این تفاوت بین افراد موفق و کسانی است که نتوانسته اند به اهداف خود برسند. موفق ها به راه خود ادامه داده اند و تیم دوم تسلیم شده و متوقف شده است. شکست وجه مشترک هر دو گروه است، اما نحوه برخورد افراد با شکست است که سرنوشت آنها را تغییر می دهد.
تعاریف را تغییر دهید
قبل از اینکه خود را شکست خورده تصور کنید، مطمئن شوید که تعریف درستی از شکست دارید. گاهی اوقات موفقیت را مفهومی غیرواقعی میدانیم و بر اساس آن تعریف، شکست خوردهایم. اگر دید معقولی دارید باید ببینید از ابتدای راه چقدر فاصله گرفته اید نه لزوما و الزاما تا آخرین نقطه. در واقع، بهتر است در سطح موفقیت خود انعطاف پذیر باشید. رویکرد سنتی به هر فعالیت و هدفی و عدم انعطاف پذیری برای تغییر منجر به شکست می شود. پس برای تغییر تعاریف مفاهیم آماده باشید و در مقابل باورهای اساسی تعصب نداشته باشید. داستان شکست خود را نگو افزایش نده. این یک رویداد معمولی است که می تواند در یک معامله، هدف، برنامه و به هر شکلی که شما انتظار دارید اتفاق بیفتد. گاهی اوقات شکست به ما کمک می کند بفهمیم که از ابتدا مسیر اشتباهی را انتخاب کرده ایم و قبل از رسیدن به انتها از اشتباهات بزرگتر اجتناب می کنیم.
متوقف نشو
اگر قرار باشد به محض شکست، انتهای مسیر را طی کنیم، معلوم است که اولین شکست آخرین خواهد بود و بقیه را از دست خواهیم داد. با شکست، فعالیت متوقف نمی شود. برای ادامه کار، باید بر شکست غلبه کنید و از شکست اول دست نکشید. بپذیرید که این شکست نیست که شما را از دستیابی به پیروزی باز می دارد، بلکه فکر کردن به شکست شما را باز می دارد. با شکست مواجه نشوید بپذیرید و موافقت کنید که این مرحله را طی کنید و به فکر چاره باشید. مسیر شکست را مرور کنید و اشتباهات را بیابید و آنها را برطرف کنید. رسیدن به هر هدفی مستلزم دقت، پرداختن به جنبه های کار، در نظر گرفتن خطرات و زیان های احتمالی، پیش بینی موانع و غیره است. گاهی اوقات برای رسیدن به نتیجه باید مدت زیادی صبر کنید. بسیاری از افراد، در اوایل کار یا در اواسط کار، ناامید می شوند و بازنشسته می شوند و امیدوارند که زودتر به نتیجه برسند.
از تکرار شکست نترسید
برخی پس از اولین شکست، آنقدر از فرصت تکرار این تجربه می ترسند که کار جدیدی را شروع نمی کنند، هیچ پیشنهادی را نمی پذیرند و در نقش یک مسئولیت بزدل می افتند. اگر از شکست نمی ترسید، احتمال دارد ریسک هایی را بپذیرید که عواقب خوبی برای شما به همراه خواهد داشت. پس از هر شکست، باید عزت نفس و اعتماد به نفس خود را با مهارت های رفتاری خود بازسازی کنید و توانایی خود را برای شروع مسیرهای جدید دوباره به دست آورید. ما شما را به یک مفهوم خارق العاده از شکست تبدیل نمی کنیم و پیش پا افتاده به نظر نمی رسید، ما خود را با عبارات انگیزشی فریب نمی دهیم. هر شکست هزینه ها و عواقبی دارد و مقابله با آنها ضروری است. مهم این است که اجازه ندهیم شکست به ویرانی تبدیل شود و گام های بعدی را کاملاً کنار بگذاریم. ما اغلب می توانیم شکست را تجربه کنیم، که نشان می دهد ما زنده و سالم هستیم.
دنبال مقصر نباش
حالت شکست ناخوشایند است و در اینجاست که ذهن شروع به محو شدن می کند. اولین واکنش این است که سعی کنید مقصر را پیدا کنید یا خودتان را سرزنش کنید. برخی می ترسند دیگران را به خاطر شکست خود مقصر بدانند. بنابراین سعی می کنند با سرزنش دیگران از خود محافظت کنند. دیگران خود را به خاطر همه اشتباهات سرزنش می کنند و نه به خاطر آن، به جای تمرکز روی موضوع، شروع به سرزنش خود می کنند. مهم است که بتوانید مسئولیت اشتباهات خود را بپذیرید تا بتوانید برنامه ریزی بهتری برای ادامه کار داشته باشید تا اشتباهات قبلی دوباره تکرار نشوند. مسئولیت پذیر باشید و به جای اینکه دنبال مقصر باشید به عواملی که باعث شکست می شوند توجه کنید. وقتی به شکست خود فکر می کنید، به دنبال توضیح باشید، نه بهانه. علل شکست را شناسایی کنید و مشخص کنید که چه کاری باید انجام شود. شکست به عملکرد هدف یا برنامه شما مربوط می شود. اکثر افرادی که از شکست احساس ناامیدی می کنند، ابعاد شخصیتی خود را مقصر آن می دانند و در مورد هوش، توانایی ذهنی و عملکرد خود تردید دارند، در حالی که ما مسئول شکست هستیم، نه مقصر.
احساسات خود را بپذیرید
البته جملات انگیزشی مدام می گویند که شکست مقدمه پیروزی است و شما را به عنوان عبرت راهنمایی می کند، اما نکته اینجاست که شکست به هر حال احساسات ناخوشایند و ناخوشایندی را به همراه دارد. خودتان را به خاطر داشتن احساسات منفی یا عجیب پس از شکست سرزنش نکنید. در مواجهه با شکست، شرم، اضطراب، خشم، اندوه و خجالت احساساتی هستند که معمولاً تجربه می کنیم. این احساسات آزاردهنده هستند و گاهی اوقات افراد برای دور شدن از احساسات تحت فشار عاطفی دست به هر کاری می زنند. راههای سالمی را که برای پیشگیری یا کاهش درد در زندگی استفاده میکنید، بشناسید و باور داشته باشید که برخورد با این نوع مهارتها، مهارتهای مقابله، وضعیت شما را بدتر از کمک کردن میکند. احساس خود را درک کنید و بگذارید کمی احساس بدی داشته باشد. به یاد داشته باشید که این احساسات به دلیل موقعیتی است که در آن زندگی می کنید، بنابراین با تغییر شرایط، بسیاری از آن احساسات از بین می روند و دیگر وجود ندارند. بنابراین لازم نیست ذهن خود را با سرزنش خود به خاطر این احساسات موقت از بین ببرید.
انتهای پیام/